Els Pallassos s’escampen per la ciutat amb motiu del 15è Festival Internacional de Pallassos de Cornellà

Els Pallassos s’escampen per la ciutat amb motiu del 15è Festival Internacional de Pallassos de Cornellà

Cornellà s’omplirà de clowns, d’humor i d’accions impactants que anuncien l’arribada d’un Festival més social que mai

El Festival ha atorgat el Nas d'Or Honorífic a Tortell Poltrona, Director i fundador del Circ Cric, del Centre de Recerca de les Arts del Circ i del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà

El “Somriure del Festival” ha estat per l’AFANOC, Associació de Familiars i Amics de Nens amb Càncer

El pròxim dilluns comença la 15a edició del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà “Memorial Charlie Rivel” amb les actuacions adreçades al públic més petit, al públic escolar. Al llarg dels dies del Festival es donarà una mirada àmplia, diversa, oberta i de qualitat del món dels pallassos i els espectacles d’humor gestual i visual. L’aixecada de la carpa marca el punt d’inici, transformant el paisatge urbà i convidant a gaudir d’una graella artística dirigida per Jordi Colominas.

La programació de la 15a edició destaca per ser molt equilibrada i per generar moments màgics, especials, únics i excepcionals, allunyant-los de la previsibilitat, buscant la sorpresa i l’impacte en el ciutadà, en l’espectador, en el públic. Sense tòpics ni solucions fàcils. Enguany s’ha optat per la potenciació de les sinergies entre els diferents actuacions, per la seva qualitat i per menys espectacles i més representacions d’un mateix grup o artista.

La Carpa del Festival, la Sala Ramón Romagosa, diverses escoles bressol i biblioteques, carrers i places, el Parc de Can Mercader i el Citilab són els escenaris del Festival, on seran presents els pallassos i representaran els millors espectacles les companyies de clowns nacionals i internacionals que participen en aquesta edició.

Dins del Festival també s’han programat nombroses activitats com una exposició al carrer de retrats de gran format d’Asier Bastida que omplirà la ciutat de pallassos, un curs Workshop amb Fraser Hooper i actuacions al Parc de Can Mercader que, per una jornada, es convertirà en el Parc dels Pallassos, on actuaran més de 10 companyies.

En aquesta edició, l’Ajuntament de Cornellà ha destacat el caire social del Festival fent una forta aposta per la programació escolar i el dret al somriure dels infants. Cal destacar que el novembre de 2010 Unicef Espanya va atorgar a Cornellà de Llobregat el reconeixement de Ciutat Amiga de la Infància, en base al treball realitzat pel Consell d’Infants i per totes les polítiques d’infància i suport a les famílies, que des de fa anys s'estan desenvolupant al municipi. Cornellà és la tercera ciutat de Catalunya, a més de Lleida i Barcelona que ha rebut aquesta distinció, un reconeixement d’un organisme internacional com les Nacions Unides.

El Festival sempre ha estat vinculat a les causes socials, cooperant i col·laborant amb persones, associacions i institucions que vetllen pels drets i l’atenció de l’infant. Així s’han mantingut acords de col·laboració amb la Unesco, Pallassos Sense Fronteres, Pallapupes - Pallassos d’Hospital, Unicef...

Enguany vol anar més enllà i consolidar aquesta voluntat solidària, amb el lliurament d’un reconeixement, que neix amb vocació de continuïtat, per a valorar i premiar la tasca que al llarg de l’any realitzen persones i entitats per tal de procurar la felicitat dels infants. Sota aquesta premissa s’ha creat el reconeixement “El Somriure del Festival” que serà lliurat a l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC), formada per pares, mares, amics i familiars de nenes i nens afectats per càncer, que té com a objectiu buscar solucions al conjunt de trastorns que envolten aquesta malaltia infantil. A més, aquest any el Festival donarà una part de la recaptació de les entrades dels espectacles a l’Obra Social de Sant Joan de Déu per a la recerca en càncer infantil i juvenil.

El Festival Internacional de Pallassos de Cornellà va néixer fa 28 anys, en un moment en que la conjuntura econòmica era similar a l’actual i la taxa d’atur sobrepassava el 20% de la població. Eren temps molts durs i personatges com Tortell Poltrona, Jaume Mateu, van fer una opció decidida per participar d’un esdeveniment que s’ha convertit en un clàssic del circuit. Aquesta edició, la direcció artística del Festival ha atorgat el Nas d'Or Honorífic a Tortell Poltrona, Director i fundador del Circ Cric, del Centre de Recerca de les Arts del Circ i primer director del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà.

El Festival, considerat per la Unió Europea com un dels més importants del continent en el seu gènere, se celebra cada dos anys des de 1984. Va néixer per homenatjar el pallasso català Charlie Rivel i el seu objectiu principal és mostrar al públic els diferents registres del llenguatge del pallasso. El Festival és una plataforma per donar a conèixer pallassos de renom internacional. Tant els protagonistes del Festival com els artistes que hi participen, any rere any, treballen per enaltir la figura del clown.

El Festival Internacional de Pallassos de Cornellà està organitzat per l’Ajuntament de Cornellà, i compta amb el suport del Ministeri d'Educació i Cultura, de la Generalitat de Catalunya (a través del departament de Cultura) i de la Diputació de Barcelona.

Cornellà de Llobregat, 4 d'octubre de 2012

Ajuntament de Cornellà de Llobregat
Departament de Premsa i Comunicació
Tlf: 93.377.02.12 / Fax: 93.377.88.00