Comença la 28a Mostra del Còmic de Cornellà, un mes d’exposicions i activitats arreu de la ciutat

Comença la 28a Mostra del Còmic de Cornellà, un mes d’exposicions i activitats arreu de la ciutat

La Mostra presenta una programació equilibrada i aglutinadora que ens apropa obres clàssiques i avantguardistes, a més d’autors consolidats i joves promeses

Els assistents podran gaudir d’artistes consolidats com Joso i Vizcarra, el conegut caricaturista d’El Jueves

La ciutat comptarà amb la presència de Paco Roca, autor del còmic “Arrugas”, Premi Nacional de Còmic 2008 i que ha inspirat la pel·lícula homònima guanyadora de dos premis Goya

Arriba a Cornellà la 28a edició de la Mostra del Còmic. Del 5 de novembre al 2 de desembre, la ciutat acollirà diverses exposicions i activitats que posaran en relleu la bona salut de la que gaudeix el món de les vinyetes i que les farà accessibles a la ciutadania des d’aparadors com els centres cívics, els mercats, els instituts o les biblioteques. Es tracta d’una programació equilibrada, eclèctica i amb vocació propera, on tenen lloc tant el còmic tradicional com el més avantguardista, a més de les joves promeses juntament amb autors consolidats, sempre amb la qualitat com a requisit indispensable.

El 9 de novembre es dóna el tret de sortida oficial de la Mostra, amb el lliurament de premis i l’exposició dels guanyadors del Concurs de Còmics “Ciutat de Cornellà” i del 19è Premi Ivà al millor historietista professional 2012. Aquest últim premi, organitzat per l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat amb la col•laboració d'Edicions “El Jueves”, s’atorga mitjançant votació popular, a partir d’una proposta d’autors reconeguts feta pels membres del jurat del concurs de còmics. Aquest any ha recaigut sobre Kim, membre fundador d’El Jueves i creador de la sèrie “Martínez el Facha”, que apareix a aquest setmanari de manera ininterrompuda des del seu primer número. També és l’autor d’“El arte de volar”, novel•la gràfica per la que ha rebut diversos premis i que l’ha col•locat a l’alçada dels millors historietistes del país. 

Altre dels plats forts de la Mostra és la participació de creadors consolidats com Joso i Vizcarra. L’activitat “De tapes amb...” compta aquesta edició amb Joso com a convidat. Els assistents gaudiran d’una vetllada de “tapeo” amb aquest dibuixant i humorista que va iniciar la seva carrera professional al 1956 i que va fundar la primera escola oficial de còmics a Barcelona. Les millors caricatures de Vizcarra, conegut col•laborador d’El Jueves, es portaran als mercats municipals dels barris de Gavarra i Centre, per tal d’apropar-los a la gent i de portar els còmics a peu de carrer.

Exposició “Arrugas, de la viñeta a la pantalla”

Dins de la programació, destaca “Arrugas, de la viñeta a la pantalla”, l’exposició oficial del film Arrugas, que està basat en l’obra de l’historietista valencià Paco Roca, Premi Nacional de Còmic 2008. Organitzada per Flash-Back Producciones i comissariada per Antoni Busquets, recorre tot el procés creatiu del film guanyador del Premi del Públic al Millor Llargmetratge al Festival Anima de Brussel•les i de dos Premis Goya en les categories de Millor Pel•lícula d’Animació i Millor guió adaptat. A aquesta mostra té especial rellevància el Racó de Records i es podran veure esbossos de les diferents escenes. Paco Roca assistirà a la inauguració de l'exposició, el 8 de novembre a l'Espai d'Art Moritz.

La Família Ulises i Spiderman, els clàssics a Cornellà

La Mostra també ha pensat en els amants del còmic clàssic i a ells els ha dedicat dues de les peces més representatives de les historietes tradicionals: La Família Ulises i Spiderman: veí, amic, superheroi. La primera es pot veure al Palau Can Mercader i  vol retre un homenatge a aquesta gran sèrie de la nostra historieta. L’exposició compta amb originals de dos dels més importants col•leccionistes de TBO, Lluís Giralt i Francesc Regàs, que els han cedit per a l’ocasió. Per la seva part, Spiderman recorre la trajectòria d’aquesta figura i repassa les seves amistats i enemistats, les col•leccions més destacades i els autors més importants de la saga.

Els alumnes de l’escola Joso, el major centre especialitzat en l’ensenyament del còmic a Europa

Les noves promeses tenen a l’escola Joso el seu principal referent, ja què és el bressol on s’han format molts dels dibuixants actuals més destacats i s’ha convertit en el major centre especialitzat en l’ensenyament de còmic d’Europa. Els seus alumnes estaran el dia 17 de novembre al Mercat de Sant Ildefons realitzant caricatures a preus populars i al Centre cívic del barri tindrà lloc una exposició d’obres originals seves. Altres joves que també prometen són els autors i les autores júnior del concurs “Ciutat de Cornellà”, d’entre 12 i 16 anys. Tindran el seu espai a la Paret Taronja del CRAJ, del 5 al 24 de novembre.

Altres activitats com “Las viñetas por la discapacidad intel•lectual”, que es duu a terme a la Residència Teresa Duran, o la ruta gastronòmica de les Delícies de Còmics, on s’han implicat una vintena de bars i restaurants, demostren la complicitat dels diferents segments de Cornellà en aquesta Mostra que es desenvolupa des de fa 28 anys, de manera ininterrompuda, a la ciutat.

Cornellà de Llobregat, 7 de novembre de 2012

Ajuntament de Cornellà de Llobregat
Departament de Premsa i Comunicació
Tlf: 93.377.02.12 / Fax: 93.377.88.00