Cornellà posa en marxa la botiga solidària per fer front a la creixent demanda d’aliments per part de famílies en situació de pobresa
Cornellà posa en marxa la botiga solidària per fer front a la creixent demanda d’aliments per part de famílies en situació de pobresa
La Botiga Solidària, coordinada per l’Àrea de Benestar Social de l’Ajuntament, comptarà amb la col·laboració d’una trentena d’entitats de la ciutat amb l’objectiu de sumar i unificar recursos
Es preveu que cada any es distribueixin aliments entre prop de 400 famílies de Cornellà amb recursos limitats
L’Ajuntament de Cornellà, a través de l’Àrea de Benestar Social, en col•laboració amb les entitats de la ciutat que formen part del Consell de serveis socials, posen en marxa la Botiga Solidària, un projecte comunitari que té com a objectiu donar resposta a la creixent demanda d’aliments de primera necessitat per part d’un sector de la població que es troba en situació de vulnerabilitat.
Segons dades de la darrera enquesta de Condicions de Vida i Hàbits de la Població 2011 de la Diputació de Barcelona, prop del 30% dels catalans, és a dir, 3 de cada 10, es troben en risc d’exclusió social pel seu nivell de pobresa i a més de la meitat els hi costa arribar a finals de mes. Això, sumat a les retallades en serveis públics i a la pujada d’impostos realitzats per les administracions central i autonòmica; i l’augment de l’atur, que a Cornellà supera a hores d’ara el 18%, fa que el llindar de la pobresa afecti cada cop més a un major nombre de persones.
Per aquest motiu, i donades les perspectives a curt i mitjà termini, l’Ajuntament ha impulsat la Botiga Solidària per homogeneïtzar els recursos i optimitzar els esforços que realitzen les diferents entitats de la ciutat que treballen en l’àmbit social.
En els darrers 20 anys l’entitat Ajuda Fraterna ha ofert aquest servei a la ciutat, però donada la creixent demanda en els últims temps, es va considerar necessari la col•laboració de l’administració local, entitats i els agents socials implicats per canalitzar de forma més eficaç els excedents alimentaris al municipi i atendre a les nombroses famílies de la ciutat en situació de pobresa.
Els aliments que es distribuiran procediran del banc d’aliments, de la Unió Europea, d’excedents dels establiments i mercats municipals, de supermercats i de les donacions de particulars que s’han de realitzar a través de les diferents associacions de veïns de la ciutat.
Es calcula que prop de 400 famílies podran beneficiar-se d’aquest servei cada any. Els equips professionals de Serveis Socials de l’Ajuntament i de Càritas de Cornellà seran els encarregats de valorar i tramitar l’accés a aquests recursos, determinat la quantitat d’aliments que rebrà cada família en funció del nombre de membres, les necessitats nutricionals i els seus recursos. L’Àrea d’Acció Social de l’Ajuntament serà l’encarregada de canalitzar i determinar la quantitat d’aliments que rebrà cada família en funció del nombre de membres i els seus recursos.
La Botiga Solidària s’obrirà dues tardes a la setmana i comptarà amb la col•laboració de prop d’un centenar de voluntaris. Es tracta d’una iniciativa emmarcada dintre dels objectius de l’Acord Social Contra la Crisi impulsat per l’Ajuntament de Cornellà.
Treball en xarxa
Totes les entitats col•laborades formaran part d’una xarxa de distribució que s’encarregarà de les diferents fases de recollida, selecció i distribució d’aliments.
La Botiga Solidària està impulsada, a més de l’Ajuntament, per les següents entitats: AVV Pedró, AVV Gavarra, AVV Sant Ildefons, AVV Fontsanta, AVV Casc Antic, AVV Riera, AVV Almeda, Ajuda Fraterna, Càritas i Creu Roja. Aquestes es constituiran en una única associació per a gestionar el nou servei.
També hi col•laboren: El departament de Joventut de l’Ajuntament (en la formació dels voluntaris/es), el departament de Medi Ambient (en l’elaboració del projecte per evitar el malbaratament d’aliments), UGT, CCOO, APRODICO, Associació Familiars Salut Mental Baix Llobregat, Fundació per a les persones dependents, Fundació Acció Solidària contra l’atur, Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer, ONCE, IES de Cornellà, La Fragua, Fundació El Llindar, Coordinadora contra la marginació, Fundació La Carena, Asociación de madres ADELANTE i els Casals de la Gent Gran.
La col•laboració d’aquestes entitats, dels comerços, empreses i particulars i la seva sensibilització en els moments de dificultat econòmica i social, ajudarà a afrontar d’una manera més eficient i ràpida l’atenció de les necessitats bàsiques dels ciutadans de Cornellà sense recursos. Així mateix, es pretén evitar el malbaratament d’aliments i la destrucció de productes alimentaris que encara poden ser aprofitables.
Cornellà de Llobregat, 29 de novembre de 2012
Ajuntament de Cornellà de Llobregat
Departament de Premsa i Comunicació
Tlf: 93.377.02.12 / Fax: 93.377.88.00
Tornar