L’Ajuntament de Cornellà posa en marxa els horts comunitaris destinats a col·lectius vulnerables

L’Ajuntament de Cornellà posa en marxa els horts comunitaris destinats a col·lectius vulnerables

En total s’han creat 36 horts al barri de Sant Ildefons en una parcel·la de  2.105,39m2 de superfície

Les parcel·les s’han cedit per dos anys a persones en situació d’atur de llarga durada coma eina de suport emocional per fomentar la seva autonomia i recuperar l’autoestima

Humana Fundación Pueblo para Pueblo col·labora en el projecte formant als usuaris sobre el conreu i tasques agrícoles per poder reorientar el seu futur laboral

L’Ajuntament de Cornellà ha destinat una parcel·la del barri de Sant Ildefons a crear 36 horts comunitaris que s’han cedit a persones amb risc d’exclusió social com aturats de llarga durada. El nou projecte s’emmarca dins la línia de treball del consistori per fer front als efectes de la crisi i defensar la dignitat de les persones des de totes les vessants.

Cada hort té 38 metres quadrats i es cedeix per dos anys, sense pagar cap cànon, amb tres objectius fonamentals: ajudar a cobrir les necessitats bàsiques i l'ocupació de les persones destinatàries, ja que els productes conreats es destinaran a l’autoconsum de la persona; oferir formació ocupacional específica en horticultura als beneficiaris per poder reorientar el seu futur laboral;  i desenvolupar un projecte comú reforçant els hàbits de treball conjunts i suport entre els membres dels horts.

La finalitat del projecte és, en l’actual context social i econòmic, oferir un instrument de suport emocional a les persones més afectades per la crisi. La introducció d’una rutina com l’obligació de conrear i mantenir el seu propi hort, i ajuda a gestionar l’estrès, l’ansietat i la incertesa d’aquestes persones i fomenta la seva confiança  i autoestima, contribuint així a la seva salut.

De la formació dels usuaris se n’encarrega Humana, que emmarca aquesta iniciativa en un programa d’agricultura social urbana anomenat “Conreem el clima i la comunitat (3C)”.

La creació dels horts ha comptat amb un pressupost de 250.000 euros. Les obres, que s’han realitzat en una parcel·la de  2.105,39m2 de superfície, han consistit en anivellar el terreny, crear un traçat d’aigua per al reg, camins d’accés, construir la tanca perimetral i la col·locació de terres vegetals. La parcel·la també disposa d’un zona d’estada, amb serveis sanitaris.

Es tracta de la tercera promoció d'horts urbans que realitza l'Ajuntament de Cornellà. Les dues primeres, Horts Josep Pidelaserra Llach (al costat de l'Estadi municipal) i Horts de Can Mercader, disposen de 77 i 52 parcel·les, que se cedeixen per cinc anys a persones majors de 60 anys i a entitats.

Cornellà de Llobregat, 24 de febrer de 2015

Ajuntament de Cornellà de Llobregat
Departament de Premsa i Comunicació
Tlf: 93.377.02.12 / Fax: 93.377.88.00