Cornellà comptarà amb dos nous equipaments destinats a la lectura als barris de Fontsanta i Almeda

Cornellà comptarà amb dos nous equipaments destinats a la lectura als barris de Fontsanta i Almeda

Les noves instal·lacions, que formen part del pla estratègic “Cornellà, Ciutat de la Lectura” aprovat el 2009, complementaran l’oferta de les tres biblioteques de la ciutat

Les obres dels Espais de Lectura s’iniciaran a partir de l’estiu de 2016

Cornellà comptarà amb dos equipaments nous adreçats al foment de la lectura, innovadors i a mig camí entre una biblioteca i un centre cívic, en els barris de Fontsanta i Almeda, les dues  zones menys properes al centre del municipi i per tant més allunyades de les biblioteques municipals. Les noves instal•lacions formen part del pla estratègic “Cornellà, Ciutat de la Lectura”, aprovat el 2009, i que té com a objectiu promoure la lectura des de tots els àmbits socials i en totes les franges d’edat, amb la finalitat d’impulsar-la com a motor de creixement, de cohesió i de coneixement dels ciutadans i ciutadanes de Cornellà.

Els Espais de Lectura, projectes realitzats per l’Àrea Metropolitana de Barcelona, tindran una superfície de 700 metres quadrats aproximadament cada un dividits en dues plantes, amb l’objectiu de deixar lliure una part del solar edificable perquè l’equipament s’integri en l’espai públic i els usuaris puguin gaudir de la lectura tan a l’interior com a l’exterior de les instal•lacions. A més, els espais estaran formats per comparticions mòbils, que permetran redistribuir els ambients segons les necessitats del moment. Aquesta flexibilitat també servirà per mantenir obertes determinades sales de l’edifici mentre que altres romanen tancades, amb la idea de què una part estigui oberta les 24 hores del dia i es pugui utilitzar com a aula d’estudi.

Els nous equipaments, de caire cultural, cívic i familiar, comptaran amb sales de lectura i un punt de préstec que es nodrirà del fons local de la Xarxa de Biblioteques de Cornellà (XBC). També disposaran d’espais polivalents i petites aules on es podran organitzar formacions, tallers, conferències i reunions. L’objectiu és convertir-se en un punt de trobada dels veïns del barri que faciliti l’accés a la informació, l’intercanvi d’idees i el diàleg, i on la lectura sigui l’eix de les múltiples activitats que s’hi desenvolupin.

Segons les previsions les obres començaran a partir de l’estiu de 2016.

L’Espai de Lectura del barri de Fontsanta se situarà al Parc de la Infanta, al costat del camp de futbol municipal del barri i just enfront del Citilab i l’accés al parc propera a la parada de Fontsanta-Fatjó del Trambaix. 

Aprofitant que en aquest solar existeix un talús, l’edifici tindrà dues entrades: una a la planta superior que donarà a la carretera de Sant Joan Despí, i l’altra a la planta inferior que donarà al parc. La façana de la planta baixa, on es preveu que es localitzin les sales de lectura, serà oberta ja que estarà conformada per unes grans vidrieres que aniran de paret a paret. Així, el parc s’entén com una tercera sala de lectura, treballant la idea de poder conquerir l’espai públic com un bon lloc per llegir.

Reordenació de la part final del Passeig dels Ferrocarrils

Al barri d’Almeda, el nou Espai de Lectura se situarà al costat del Casal d’avis, on actualment hi ha les pistes de bàsquet i futbol, zones de jocs infantils i espais verds. La construcció del nou equipament té com a finalitat reordenar aquesta zona: desplaçant les pistes, reubicant els jocs infantils i guanyant un nou espai verd davant el nou edifici., amb l’objectiu de configurar una zona amable i acollidora per a les famílies.

Igual que a Fontsanta, l’edifici tindrà les mateixes característiques, comptarà amb dues plantes, però en aquest cas només disposarà d’un únic accés per la planta baixa, que s’obrirà a través de grans vidrieres a un nou espai públic més verd, més accessible i més cohesionat.  La part posterior de la instal•lació donarà a la zona industrial.

Prop de 8.500 metres quadrats destinats a la lectura

Els nous Espais de Lectura de la ciutat complementaran l’oferta de la Xarxa de Biblioteques de Cornellà, formada per la Biblioteca Central, la Marta Mata i la Sant Ildefons. Entre les tres biblioteques sumen 38.592 usuaris, és a dir, un 44,18% del total de la població i compten amb una col•lecció de més de 160.000 llibres i documents.  Amb els nous espais, Cornellà comptarà amb una superfície propera als 8.500 metres quadrats destinats a la lectura i activitats culturals vinculades.

L’objectiu de l’Ajuntament de Cornellà amb la posada en marxa dels nous equipaments és continuar impulsant la lectura com a instrument bàsic per al desenvolupament personal i col·lectiu, com a vehicle de cohesió social i d’igualtat i com a motor de coneixement.

Cornellà de Llobregat, 4 de març de 2015

Ajuntament de Cornellà de Llobregat
Departament de Premsa i Comunicació
Tlf: 93.377.02.12 / Fax: 93.377.88.00

Tornar