La invisibilitat de les dones al llarg de la història i a l’actualitat és l’eix central de la programació d’enguany

9ena edició de la Universitat d’Estiu de les Dones

La invisibilitat de les dones al llarg de la història i a l’actualitat és l’eix central de la programació d’enguany

De l’11 al 15 de juliol tindran lloc els cursos d’estiu especialitzats en igualtat de gènere, que inauguraran  les escriptores Rosa Regàs i Emma Riverola

La 9a edició de la Universitat d’Estiu de la Dones a Cornellà aborda, de l’11 al 15 de juliol, la invisibilitat de les dones, un dels temes en matèria d’igualtat de gènere que ha obert un intens debat en els últims anys sobre la infravaloració que el model  cultural, social i polític dominant, fa de les aportacions de les dones i les dificultats amb què es troba aquest col•lectiu quan intenta tirar endavant els seus projectes.

Amb l’objectiu de posar en valor la tasca desenvolupada per moltes dones i contribuir a la seva visibilització i al seu reconeixement, enguany, dos dels cursos programats posaran èmfasi en les dones que han destacat en la seva professió tot i no està reconegudes al mateix nivell que els homes.  Per una banda s’analitzarà el món científic amb el curs “En primera persona: la veu de les dones a la ciència i la investigació”, en el qual es parlarà de les anomenades “científiques invisibles” tant al llarg de la història com en el món actual i de la lluita de les dones en aquest àmbit per assolir càrrecs de responsabilitat.

Per altra banda s’ha programat “Les dones en la generació del 27”, una època daurada de creació artística i literària on una generació, estrictament masculina, va treure protagonisme al caràcter i valor de dones com la filòsofa María Zambrano o poetes i escriptores com Ernestina Campourcín, Teresa León i Rosa Chacel.  En aquest curs participen la Dra. Rosa Rius i la Dra. Maria Elizalde, filòsofes expertes en el pensament de l’època, i destaca la presència de Rosa Mascarell, filòsofa i última secretària de María Zambrano. Comptarà també amb la presència de Tania Balló i Serrana Torres, directores del documental “Las Sinsombrero”, un projecte que pretén recuperar, divulgar i perpetuar el llegat de les dones oblidades de la primera meitat del segle XX.

A més, la Universitat d’Estiu de les Dones (UeD) comptarà amb el curs “Claus de comunicació professional i acadèmica des de la perspectiva de gènere”, que pretén reflexionar  sobre els mecanismes i els estereotips comunicatius que fem servir a l’hora d’interactuar  dones i homes en l’espai públic. I “Amb ulls, veu, cor i cos de dona: de l’imaginari medieval a la cultura actual”, que explora la visió del món que té la dona i l’expressió de la seva condició a través del pensament, de la literatura i de la cultura.

La programació es completa amb una taula rodona, comuna a tots els cursos, “Castelleres per la igualtat”, que comptarà amb l’assistència de dones cap de les colles castelleres més importants per explicar les seves experiències per assolir la igualtat al món casteller. A més, durant les tardes hi haurà propostes més lúdiques, com un taller d’art dramàtic a càrrec de MicroCornellàTeatre; una mostra fotogràfica sobre “Dones castelleres”; la projecció del documental “Las Sinsombrero” o el concert líric “Retratos de mujer”.

La Universitat d’Estiu s’inaugurarà al Citilab l’11 de juliol, a les 11.30 hores, amb la presència, entre d’altres, de les escriptores Rosa Regàs i Emma Riverola.

La Universitat d’Estiu de les Dones és una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Cornellà a través del Centre d’Informació i Recursos per a les Dones, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona. El programa s’estructura en quatre cursos i s’inclou dins de l’oferta formativa d’Els Juliols, els cursos d’estiu de la UB, i estan oberts a tothom. Poden ser reconeguts com a crèdits de lliure elecció, crèdits ECTS o crèdits de formació docent per al professorat funcionari.

Els Juliols a Cornellà tenen una durada de vint hores, en horari de matí, i ofereixen una formació superior especialitzada en matèria d’igualtat de gènere, única a les universitats catalanes. Durant una setmana, a les instal•lacions del Citilab es podrà assistir a conferències, taules rodones i tallers, intercanviar informació i opinions i analitzar, des de la perspectiva de gènere, temes d’actualitat que no sempre es tracten al llarg del curs acadèmic.

L’Ajuntament a través del Departament de Polítiques d’Igualtat i del Consell de la Dona promou la participació en totes aquelles qüestions referides a potenciar la igualtat d’oportunitats en aquelles competències i funcions que tinguin relació directa o indirecta amb la millora de la situació i la qualitat de vida de les ciutadanes de Cornellà.

Per a més informació sobre la programació de la UeD:
Universitat de Barcelona:  http://www.ub.edu/estiudones/
Centre d'Informació i Recursos per a les Dones (CIRD): http://www.cornella.cat/ca/UniversitatEstiuDona.asp

.

Cornellà de Llobregat, 20 de juny de 2016
Ajuntament de Cornellà de Llobregat
Departament de Premsa i Comunicació
Tlf: 93.377.02.12 / Fax: 93.377.88.00

Tornar