'Cornellà a peu', una guia d'itineraris per conèixer la ciutat pas a pas

'Cornellà a peu', una guia d'itineraris per conèixer la ciutat pas a pas

Un passeig per la història local a través de 17 circuits urbans que posen en valor tant el patrimoni històric i artístic com la riquesa natural que existeix a la ciutat.

La guia es presenta diumenge 19 de març en un acte lúdic i festiu coincidint amb el dia Europeu per a la prevenció de risc cardiovascular per fomentar la pràctica d'hàbits saludables.

L'Ajuntament de Cornellà presenta el pròxim 19 de març, a la plaça d'Europa, ‘Cornellà a peu. Guia d'itineraris', una publicació de 40 pàgines que recull fins a 17 propostes per recórrer pas a pas tots els carrers de la ciutat. Una guia pensada per gaudir i conèixer la ciutat caminant, corrent o en bicicleta, posant en valor els testimonis del patrimoni històric i cultural que han perdurat fins a l'actualitat, l'entorn natural del riu Llobregat i els espais verds urbans.

La guia pren com a base els itineraris dissenyats pel cornellanenc Florenci Vila i Serra per a un especial del Cornellà Informa publicat el 2006, denominats ‘Itineraris del Tresquem'. S'han actualitzat segons els canvis que ha experimentat la ciutat i se n'han afegit alguns de nous, senyalitzats amb diferents colors i amb una durada aproximada d'una hora, alguns d'ells estan dividits en més d'un tram i tenen una durada més llarga.

A més d'aquests, a la guia trobareu altres itineraris vinculats al patrimoni històric de Cornella com: Cada pedra al seu temps que repassa la història local; els escenaris més significatius del Moviment obrer a Cornellà de Llobregat (1962-1977) o el Canal de la Infanta Carlota que segueix el curs que traçava aquest canal de rec al terme municipal de Cornellà, inaugurat el 1819, i que va propiciar l'arribada del regadiu a l'agricultura, prenent les aigües del riu Llobregat.

La guia també para atenció al patrimoni natural, sent el riu Llobregat el principal valor de la ciutat, però no l'únic, ja que en els darrers anys s'ha fet un esforç des del consistori per guanyar espais verds a través del projecte Cornellà Natura. Per conèixer aquest entorn natural trobareu propostes com l'itinerari botànic del parc Can Mercader per descobrir la diversitat d'espècies vegetals que donen al parc la singular estètica de jardí romàntic. I si seguim la ruta marcada pels camins de la ribera del riu Llobregat podreu observar la biodiversitat d'exemplars de flora i fauna d'aquest paratge natural, fins i tot, enllaçar amb la ruta del Parc Agrari del Baix Llobregat i passejar entre camps, canals i masies: un important patrimoni cultural i ecològic.

Naturalitzar la ciutat

Cornellà a peu és una proposta que s'emmarca en el programa Cornellà Natura, que amb l'objectiu de naturalitzar la ciutat vol transformar el municipi en un territori més verd, des de la voluntat de millora de l'espai públic. El projecte Cornellà Natura busca, entre d'altres reptes, recuperar per a la ciutadania espais per compartir, viure i conviure; espais per als vianants i per a l'ús de mitjans de transport més sostenibles com la bicicleta, en un entorn agradable, tranquil i segur. A més de fomentar la biodiversitat i la connectivitat ecològica, per tal de conduir-nos a una ciutat més amable, amb la naturalesa més integrada.

D'aquí la idea de presentar un seguit de propostes per a fer reals aquests reptes: itineraris pensats per caminar i no conduir, itineraris per conèixer, per fer salut, per viure millor.

Jornada per caminar

Diumenge 19 de març a la plaça d'Europa, coincidint amb el dia Europeu per a la prevenció de risc cardiovascular, es realitzaran una sèrie d'activitats adreçades a tots els públics per donar a conèixer la nova guia de circuits urbans i fomentar la pràctica de l'exercici saludable. Al llarg del matí, entre les 10 i les 14 hores, hi haurà una sessió de gimnàstica Ànim 10 i una sessió de Zumba. També es podrà començar a caminar per la ciutat i descobrir-ne racons amagats, posant en pràctica algun dels itineraris recollits a la guia per als quals caldrà inscripció prèvia.

En relació a la pràctica de l'esport, a Cornellà ja fa uns anys que s'han establert una sèrie d'itineraris per incentivar la ciutadania a portar un estil de vida actiu i saludable pels diferents barris de la ciutat, com ara la ruta de Can Mercader o "del colesterol", com es coneix popularment. La guia també recull aquest conjunt de rutes combinades amb exercicis generals de tonificació, d'intensitat baixa i moderada que es poden fer caminant, corrent, fent nordik walking (caminades amb pals), etc.

Qualsevol persona, ja que no cal cap preparació especial, pot fer els recorreguts proposats, complementats en aquesta guia amb detalls com els principals punts d'interès històric, natural o arquitectònic.

 

 

 

 


Cornellà de Llobregat, 16 de març 2017
Ajuntament de Cornellà de Llobregat
Departament de Premsa i Comunicació
Tlf: 93.377.02.12 / Fax: 93.377.88.00