Cornellà: ni un pas enrere en la lluita contra la violència masclista
Ajuntament i entitats locals s'uneixen per impulsar una desena d'activitats per conscienciar a la ciutadania sobre aquesta xacra social
El CIRD disposa d'un servei d'atenció, assessorament jurídic, cursos d'autoestima i grups de teràpia per atendre a dones que han patit violència i programes d'atenció a menors
20.11.2017
Cornellà se suma, un any més, a la commemoració del Dia Internacional contra la Violència envers les Dones, que se celebra el 25 de novembre. I ho fa amb esperit reivindicatiu i sumant sinergies per apoderar a la dona i per potenciar el treball col·lectiu entre administració local i entitats ciutadanes, amb l'objectiu de conscienciar a la ciutadania i treballar per la igualtat, en un sentit ampli i transversal, des de la prevenció i l'educació.Per a això, Cornellà, que porta més de vint anys treballant en aquest àmbit, va aprovar en el ple municipal, ara fa un any, el III Pla Transversal de Polítiques d'Igualtat per al període 2016-2020. Un full de ruta creat des del consens i que inclou entre els seus objectius prioritaris la lluita contra la violència masclista.
Amb aquesta voluntat, durant el mes de novembre, l'Ajuntament, des del Centre d'Informació i Recursos per a les Dones (CIRD) i amb la col·laboració d'entitats com el Consell de la Dona o la Plataforma Ciutadana contra la Violència Masclista, duen a terme diverses iniciatives de conscienciació dirigides a tota la ciutadania i que tenen com a acte central la lectura del manifest de condemna contra la violència de gènere el divendres, 24 de novembre, a partir de les 17.30h, a la plaça de l'Església.
Protocol d'intervenció i coordinació institucional
Des de l'any 2000 Cornellà compta amb una Comissió Institucional sobre violència de gènere que coordina els protocols i les actuacions en aquesta matèria de les diferents institucions i departaments involucrats en aquest tema. Així mateix, des del CIRD se'ls deriva a altres departaments municipals com els serveis socials per atendre personalment cada cas i oferir respostes a problemes en àmbits com l'habitatge, assessorament jurídic, atenció psicològica o els fills, entre d'altres.
Cornellà és un dels pocs consistoris que té un programa d'atenció psicològica per a dones i els seus fills i filles, i també compta amb els programes del Centre de Salut Mental (CSM) i CSMIJ de Sant Joan de Déu (programa TEVI) per atendre a menors que han estat testimonis de violència masclista. A més, el protocol d'atenció a les víctimes es revisat cada tres mesos per comprovar que s'adequa a les necessitats.
Atenció personalitzada i seguiment
Fins al mes setembre de 2017, el Centre d'Informació i Recursos per a les Dones (CIRD) va atendre a 83 dones víctimes de maltractaments, gairebé un 25% més que l'any anterior. Del total de dones ateses, un 18% han efectuat denúncia per maltractament seguint els protocols pertinents. La franja d'edat més nombrosa és entre els 41 i el 50 anys, seguida per les dones de 31 a 40 anys. A més de les intervencions que s'han dut a terme des del CIRD, també s'han coordinat activitats de prevenció envers aquesta violència amb els més joves, realitzant tallers als instituts de la ciutat. De fet, cada curs més 650 alumnes de Cornellà participen en aquestes activitats de prevenció i reflexió.
L'educació és clau per tenir joves conscienciats i actius
El juny de 2015 va néixer la Xarxa Activa de Joventut per a la Igualtat (XAJI) a Cornellà, una iniciativa conjunta amb la plataforma contra les violències de gènere i les entitats que formen part del programa Trenquem el Silenci. Va començar com a prova pilot a l'Institut Esteve Terradas amb 20 joves de primer d'ESO, i posteriorment s'hi han sumat tres instituts més: Miquel Martí i Pol, Joan Miró i l'Institut de Cornellà. A dia d'avui al voltant de 80 joves dels diferents centres d'educació secundària del municipi formen part d'aquesta Xarxa, la més nombrosa del Baix Llobregat. La XAJI parla el llenguatge dels joves i pretén ser un referent entre els nois i noies de la ciutat per tal de poder donar-los el recolzament necessari en cas de conèixer o estar vivint situacions de violència.
ACTES COMMEMORATIUS:
DIMARTS 21 DE NOVEMBRE
CICLE DE XERRADES SOBRE DONA I CINEMA:
"La violència masclista en la representació audiovisual"
Hora: 18.30 h. Biblioteca Marta Mata
DIMECRES 22 DE NOVEMBRE
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE: ¿POR QUÉ A Mí?
de Juan Antonio Relancio Borao a càrrec del Sr. José Emilio Martín.
Hora: 19 h. Centre Cultural Garcia-Nieto , 3ªplanta.
Organitza: Associació Cultural Gent i Futur
DIJOUS 23 DE NOVEMBRE
CONCERT POETRY SLAM
Crisal i Daniel Orviz, dues veus contra la violència.
Hora: 19h. Biblioteca Central
Organitza: Ajuntament de Cornellà
DIVENDRES 24 DE NOVEMBRE 2017
III JORNADA D'APROXIMACIÓ A LA VIOLÈNCIA MASCLISTA, LA MÉS AMAGADA.
Hora: 9-14 h Citilab
Organitza: ASSIR BLLC.
DIVENDRES 24 DE NOVEMBRE 2017
ACTE INSTITUCIONAL COMMEMORATIU I LECTURA DEL MANIFEST
Hora: 17.30h Plaça de l'Església
A càrrec del Consell Municipal de la Dona i la Plataforma ciutadana contra la violència masclista.
Lectura del manifest: Gemma Marmolejo. Directora Escola Antoni Gaudí
Participació de la Xarxa Activa per la Igualtat de Cornellà dels instituts de Cornellà, alumnes de primària de l'escola Antoni Gaudí i Plataforma Ciutadana Contra la Violència Masclista.
Pilar contra la violència masclista, a càrrec dels Castellers de Cornellà.
Actuació de l'Escola de Música de Cornellà de Llobregat
*En cas de pluja l'acte es realitzarà al Castell de Cornellà
DIUMENGE 26 DE NOVEMBRE 2017
5ª MARXA EL BAIX LLOBREGAT CONTRA LA VIOLÉNCIA MASCLISTA
Hora: 10.30h Plaça de l'Església
Caminada conjunta dels municipis de la comarca.
Informació i inscripcions al CIRD: 934742841 ladona@aj-cornella.cat
Més informació: www.cornella.cat
Cornellà de Llobregat, 20 de novembre de 2017
Ajuntament de Cornellà de Llobregat
Departament de Premsa i Comunicació
Tlf: 93.377.02.12 / Fax: 93.377.88.00