Joan Barrera renova el càrrec de síndic de greuges de Cornellà per cinc anys més

Joan Barrera renova el càrrec de síndic de greuges de Cornellà per cinc anys més

El Síndic de Cornellà té la funció de defensar els drets fonamentals i les llibertats públiques de la ciutadania en front de les actuacions municipals.

L'Ajuntament de Cornellà de Llobregat ha nomenat, al ple municipal celebrat el 27 de setembre, Joan Barrera com a Síndic Municipal de Greuges de la ciutat, qui renova el càrrec per cinc anys més. La candidatura de Barrera ha estat presentada, conjuntament, pels grups polítics municipals del PSC, ICV-EUiA-EP-E, i de la Regidora No Adscrita, Sra. Carmen López Álvarez, i ha comptat amb el suport de deu entitats de la ciutat. Un cop consensuada pels Consells de Participació Ciutadana, va rebre l’informe favorable mitjançant l’acord aprovat pel Consell de Ciutat el passat 17 de juliol. Com a Síndic treballarà a dedicació completa en l’exercici de les seves funcions: defensar els drets fonamentals i les llibertats públiques dels veïns i veïns del municipi en front de les actuacions municipals.

Joan Barrera i Riba va assumir per primera vegada el càrrec de Síndic de Greuges de Cornellà el maig de 2013, nomenat pel Ple de l'Ajuntament en substitució de Frederic Prieto, que va ser alcalde de Cornellà entre 1979 i 1985, i el primer en ocupar el càrrec. La institució del Síndic Municipal de Greuges va ser creada per l'Ajuntament l'any 2008, amb la voluntat de fomentar la transparència a la gestió municipal, en el marc dels objectius de les Millores de Governança. 

Barrera, que va néixer el 1954, és periodista i historiador, i viu a Cornellà des de fa més de 30 anys. Ha desenvolupat la seva activitat professional a l'Agència EFE, Televisió de Catalunya i, durant prop de vint anys, a El Periódico de Catalunya (seccions de política, investigació, noves tecnologies i televisió, entre d'altres). El 2009 va passar a treballar com a free-lance, i, també, com a secretari tècnic de la Mesa sectorial de Mitjans de Comunicació, una Plataforma interdisciplinar per a l'estudi d'alternatives a la crisi en el sector de la comunicació a Catalunya. Manté un bloc personal que es pot consultar a l'adreça http://www.joanbarrera.com

Al 2013, la seva trajectòria professional fa un gir de 180 graus en ser escollit Síndic de Greuges de Cornellà, i, des de llavors, a més de defensor de les persones de la seva ciutat, ha estat vicepresident i president del Fòrum de Síndics locals de Catalunya. Ofereix, així, una mirada crítica sobre la gestió que realitza l'Administració Local, esdevenint un instrument útil per a la ciutadania i també per al govern de la ciutat, ja que les seves actuacions i recomanacions permeten avançar i millorar el treball públic que es porta a terme.

En el seu darrer informe anual, presentat al Ple el 10 d'abril, el Síndic va donar compte de 204 intervencions durant l'any 2017, entre queixes, consultes, i iniciatives d’ofici realitzades per la ciutadania de Cornellà. En la majoria de casos, les queixes tramitades cap a l'Ajuntament han tingut un resultat positiu.

Cornellà de Llobregat, 1 d'octubre de 2018
Ajuntament de Cornellà de Llobregat
Departament de Premsa i Comunicació
Tlf: 93.377.02.12 / Fax: 93.377.88.00