L'Ajuntament de Cornellà demana responsabilitat a la ciutadania per fer front al rebrot de la COVID-19

L'Ajuntament de Cornellà demana responsabilitat a la ciutadania per fer front al rebrot de la COVID-19

17.07.2020

També reclama a la Generalitat posar més mitjans per controlar i contenir els contagis comunitaris i ofereix els seus propis recursos per fer-ne seguiment.

L'Ajuntament de Cornellà de Llobregat ha fet una crida a la responsabilitat de la ciutadania per fer front al repunt de contagis de COVID-19 i a seguir les restriccions d'activitats i reunions massives, i limitacions en l'aforament de locals d'oci i espais de restauració,decretades per la Generalitat de Catalunya. Considera que l'actual situació de creixement de casos provoquen aquestes mesures més estrictes, que són necessàries per contenir el rebrot i controlar l'increment de contegis comunitaris.

L'Ajuntament demana a la ciutadania que respecti aquestes noves restriccions, ja que per poder tornar el més aviat possible a la nova normalitat és fonamental actuar amb responsabilitat i amb l'estricte compliment de les mesures higièniques i de seguretat. Arribar a un augment descontrolat de contagis pot implicar restriccions més dures, causar noves víctimes i crear nous perjudicis a l'economia i a la situació social irreparables.

Preocupació i decepció amb la gestió immediata per part de la Generalitat

Dimecres passat es va constituir una comissió Ajuntament-Generalitat de seguiment pel rebrot de contagis de la COVID-19 a la ciutat, creada a proposta de l'Ajuntament després de les xifres de contagis facilitades per la conselleria de Salut el passat diumenge 12 de juliol.

Els responsables de Salut Pública van informar que el seguiment per mitjà dels ‘rastrejadors' es limita a trucar-los tres vegades durant els quinze dies que han de mantenir la quarantena, i van confirmar que eren conscients que moltes de les persones contagiades no estan fent la quarantena ni mantenen l'aïllament als seus domicilis com correspondria per evitar continuar propagant el virus.

Aixi mateix Salut no va considerar urgent la col•laboració de personal municipal que l'Ajuntament va posar a la seva disposició per ajudar en els rastrejos dels possibles contagis comunitaris, a més de la proposta d'intensificar la informació i vigilància a l'espai públic per mitjà de la Guàrdia Urbana i personal d'inspecció.

Tot i això, l'Ajuntament està disposat a col•laborar fins allà on sigui possible per contenir el rebrot dels contagis de COVID-19, i continua oferint a la Generalitat els recursos i personal de què disposa per fer el seguiment comunitari de casos, que s'ha demostrat que és la millor via per controlar la malaltia.

Després d'aquesta primera reunió de les dues administracions, i vist la decisió presa en el dia d'avui pel Govern, l'Ajuntament manifesta la seva preocupació i decepció per la manca de concreció en les accions de contenció dels contagis i en el rastreig de l'entorn comunitari de cadascuna de les persones que han donat positiu. Demana posar més mitjans i recursos per contenir el rebrot, i així evitar al màxim la transmissió comunitària de la COVID-19, tal i com li corresponia implementar durant les fases de desescalada.

Així mateix, el consistori reclama a la Generalitat de Catalunya, com pensa realitzar el compliment de les seves pròpies decisions expressades en el DecretLlei 27/2020, de 13 de juliol, de modificació de la Llei 18/2009, de 22 d'octubre, de salut pública, i d'adopció de mesures urgents per fer front al risc de brots de la COVID-19. En concret la recollida a l'Annex 3, mesures a adoptar en el marc de la COVID-19, quan fa referencia a la gestió de l'Aïllament i quarantena: "Les persones que presenten símptomes suggestius de la COVID-19, tenen resultat positiu del test o han estat en contacte estret amb un cas positiu han de realizar aïllament estricte. S'ofereixenserveis i espais de suport per a facilitar dur a terme un aïllament/quarantena dels casos i contactes".

 

Cornellà de Llobregat, 17 de juliol de 2020
Ajuntament de Cornellà de Llobregat
Departament de Premsa i Comunicació
Tlf: 93.377.02.12 / Fax: 93.377.88.00