40 ANYS DE LA RIUADA DE 1971 I DEL SEU ESPERIT SOLIDARI I COMPROMÈS   

40 ANYS DE LA RIUADA DE 1971 I DEL SEU ESPERIT SOLIDARI I COMPROMÈS
   

- Dimarts 20 de setembre s'inaugura a les 20 hores l'exposició "La memòria del fang. La riuada de 1971" al Castell de Cornellà.

Aquest any Cornellà commemora el 40è. aniversari de la riuada de 1971. Però no és només el record del desbordament d'un riu, el Llobregat; és molt més. És el reconeixement a l'esperit de solidaritat i unitat d'una ciutadania que es va organitzar de manera espontània, amb lideratges veïnals, per resoldre en primera persona allò que l'Administració veia des de la llunyania.

Aquest aniversari esdevé un homenatge als homes i les dones de la riuada. Van fer història, van perdre la por i, malgrat la repressió, van participar en el disseny del nou Cornellà. Ells i elles van recollir signatures per una nova canalització del riu, es van manifestar per la neteja dels barris, van teixir una xarxa de col•laboració i debat per redefinir la ciutat; en definitiva, van promoure la democràcia.

Des del Centre Social de l'Almeda al Casino Cultural de Sant Ildefons, passant pel Patronat del barri Centre i les diverses associacions veïnals, es va van contribuir a posar les bases d'aquesta ciutat que tenim, oberta i participativa. A tots aquests homes i dones devem part dels valors d'esforç, diàleg i progrés que ens permeten gaudir de la nostra ciutat avui en dia.

 

 

L'exposició "La Memòria del Fang. La Riuada de 1971" ens traslladarà a la devastadora riuada que va sacsejar Cornellà l'any 1971 i al moviment assembleari i associatiu que va néixer arran d'aquesta catàstrofe. La trobareu al Castell de Cornellà del 20 de setembre al 23 d'octubre. Els veïns i les veïnes de Cornellà han donat un exemple de col•laboració i compromís amb la ciutat i han aportat a la mostra fotografies i diversos materials i testimonis de l'època. Una participació indispensable per reviure l'esperit solidari d'aquell moment.

 

Així va ser

 

• Nit del 20 de setembre de 1971
• El Llobregat nega els barris d'Almeda, Centre i Riera
• L'aigua entra a la ciutat a 80 quilòmetres per hora i supera els dos metres i mig d'alçada
• El 25% de la població, més de 20.000 veïns i veïnes, en resulten afectats directament
• 6.300 habitatges queden destrossats, i carrers, cases i fàbriques s'omplen d'aigua i fang
• No hi va haver víctimes mortals ni desapareguts

 

Col·loqui per conèixer-ne més

 

"La Taula de la Memòria. 40 anys de les riuades de 1971" és un altre dels actes que se celebrarà aquest any a Cornellà per l'aniversari del desbordament del Llobregat. El col•loqui reunirà cornellanencs i cornellanenques de totes les edats, des d'afectats directes fins a joves que només han sentit parlar de l'esdeveniment o han vist alguna fotografia. La visió experta l'aportaran l'historiador Joan Tardà i el periodista Manuel Campo Vidal, en un diàleg moderat per l'expresident del Patronat, Joan Romagosa. Si hi voleu assistir: dimecres, 28 de setembre a les 19.30 h, al Castell.

 

Cliqueu l'enllaç per veure una selecció de les fotos aportades per la ciutadania:
http://www.cornella.cat/ca/riuada.asp


Cornellà de Llobregat, 19 de setembre de 2011

 

Ajuntament de Cornellà de Llobregat
Departament de Premsa i Comunicació
Tlf: 93.377.02.12 / Fax: 93.377.88.00

 

Tornar