Cornellà activa una funció d’alerta preventiva per garantir una mobilitat individual més segura a la ciutadania

  • Es tracta d’una nova funcionalitat de l’app M7 tant per a versió mòbil, com per a versió escriptori, que permet a les persones usuàries programar un temporitzador amb discriminació horària i criteris personals d’avís per alerta o emergència
  • Aquesta nova funcionalitat està indicada per a qualsevol persona i és molt útil per a persones grans, esportistes que s’entrenen en solitari, menors d’edat que es desplacen sols o professionals de seguretat, així com per a col·lectius com comerços o centres educatius
  • Actualment un total de 16 municipis formen part del Sistema M7  Interterritorial de Seguretat Ciutadana i urbana, amb més de 100.000 usuaris i més de 3.500 infraestructures públiques i privades.

 

L’Ajuntament de Cornellà i l’empresa Einsmer presenten un nou sistema d’alerta preventiva de l’app de Seguretat Ciutadana amb l’objectiu d’optimitzar els serveis a la ciutadania i oferir noves eines per augmentar els nivells de seguretat personal entre la població.

Es tracta d’una eina de prevenció i atenció immediata disponible en l’app M7, tant en la seva versió mòbil, com en versió escriptori (orientada a comerços, centres educatius o d’altres equipaments i serveis que s’instal·lin aquesta aplicació).

Per activar el servei totes les persones interessades s’han de registrar a l’app M7 de Seguretat Ciutadana de forma totalment gratuïta, i l’accés a la nova funcionalitat es fa des de la pantalla inicial, des d’un botó específic identificat com + Més Seguretat.

 

Sistema de geolocalització i alerta immediata

Aquesta nova funcionalitat permet a les persones usuàries programar un temporitzador amb les hores i dies desitjats. Un cop activada, i finalitzat el temps marcat al temporitzador, si no es para l’alerta, s’envia de forma automàtica un senyal d’emergència a persones prèviament seleccionades per l’usuari per alertar d’una situació de perill o risc, i oferint informació útil per la seva localització. Així mateix, també inclou la possibilitat d’enviar l’alerta a la Guàrdia Urbana.

L’usuari que rep l’alerta preventiva (també ha d’estar enregistrat a l’app M7) rep una notificació al seu mòbil on podrà veure: qui ha generat l’alerta, les seves dades i telèfon per a contactar amb ell, el mapa amb la posició de la persona que ha activat l’alerta i el recorregut que ha realitzat.

Així mateix, la pantalla mostra una funció per contactar de manera immediata amb la Guàrdia Urbana, si s’observa que la persona es troba en situació de risc.

Les persones usuàries d’aquesta aplicació poden enviar incidències a la Guàrdia Urbana mitjançant missatge de text, de veu, una fotografia o vídeo. La informació juntament amb la identificació personal i la seva geolocalització arriba al Centre de Comandament de la Guàrdia Urbana, que actua segons cada cas, bé directament o bé derivant la incidència a la xarxa de territoris que formen part del Sistema M7, els Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil o la Policia Nacional.

Aquesta funcionalitat està en marxa des de finals de 2019 i s’està promocionant entre entitats i equipaments municipals, així com una prova pilot en algun centre educatiu de la ciutat.

D’altra banda, l’any 2019 es va posar en marxa una altra funció d’alerta immediata per a dones en situació de violència masclista, amb dos nivells de seguretat, i que també permet la connexió directa amb la Guàrdia Urbana.

 

Una aplicació pionera i en constant evolució

El desembre de 2013, l’Ajuntament de Cornellà juntament amb l’empresa Einsmer van llançar aquesta aplicació mòbil gratuïta de seguretat, pionera a Catalunya, Espanya i Europa, que permetia una comunicació immediata i més àgil entre la ciutadania i els cossos de seguretat, i oferia als usuaris i usuàries informació de resposta ràpida per a actuar en casos d’emergència. 

El resultat va ser una aplicació molt intuïtiva perquè fos senzill utilitzar-la i accessible a tothom, amb l’objectiu de garantir la seguretat les 24 hores dels 365 dies de l’any.

Des de la seva posada en marxa, més de 3.500 establiments, infraestructures públiques i privades estan vinculats a aquest sistema de cooperació interterritorial, i són ja més de 100.000 els ciutadans i ciutadanes, empreses i professionals que compten amb l’app M7 en els setze municipis que la tenen. A Cornellà, un total de 4.359 persones són usuàries identificades (registrades) a títol individual i prop de 300 col·lectius i comerços tenen l’aplicatiu i estan identificats a l’entrada, fent una potent xarxa de cooperació ciutadana. Des de la seva posada en marxa s’han fet prop de 22.970 descàrregues, només a la nostra ciutat.

Pel que fa a la seva dimensió territorial, al llarg d’aquests anys s’han sumat a la iniciativa un total de 16  municipis. A cada un d’ells s’adapta el Sistema M7 a les particularitats del territori i les necessitats de l’administració. Aquesta versatilitat i el seu format híbrid permeten que el Sistema M7 estigui en constant evolució i actualització. Les diferents app M7 són gratuïtes i estan disponibles per a Android i iPhone, també es poden descarregar als escriptoris dels ordinadors personals i tauletes.

Es tracta d’un sistema d’organització i cooperació interterritorial amb un component tecnològic de darrera generació en constant evolució, que permet la optimització de recursos i serveis entre els municipis i les forces de seguretat en matèria de seguretat ciutadana i urbana, i que potencia la cooperació entre administracions, a més de promoure l’empoderament de la ciutadania en aquest àmbit.

Aquesta disponibilitat interterritorial també suposa un avantatge per a les persones registrades a l’app M7 de Seguretat, ja que els protocols també s’activen en funció de la localització de la persona. Funciona des de qualsevol part del món si es disposa de dades o senyal telefònic. Davant qualsevol dificultat de les persones, són les mateixes policies les que contacten amb les seves homòlogues a altres països.

L’aplicació ciutadana manté una comunicació bidireccional amb la Guàrdia Urbana de forma que els missatges i les alertes policials es distribueixen segons grups d’interès: persones grans, joves, comerciants, professionals de la salut, de la seguretat. Pel que fa a la part divulgativa, l’aplicació també posa a disposició de les persones usuàries informació d’interès  com consells de prevenció del delicte (campanya d’estiu, de Nadal, per als comerciants...), avisos i alertes, seguretat viària i primers auxilis.

 

Cornellà de Llobregat, 25 de març de 2021