Cornellà de Llobregat amplia la Xarxa de Biblioteques Municipals amb la posada en marxa de dos nous equipaments

7 de juny de 2022

El cap de setmana de l’11 i el 12 de juny Cornellà de Llobregat estrenarà dues noves biblioteques, situades als barris d’Almeda i de Fontsanta-Fatjó. La programació inclou activitats culturals, populars i familiars per donar a conèixer els nous equipaments, que iniciaran l’activitat el dilluns 13 de juny.

La posada en marxa de la biblioteca Teresa Pàmies a Almeda i de la biblioteca Clara Campoamor a Fontsanta-Fatjó respon a la voluntat de l’Ajuntament de Cornellà d’apropar aquest servei a tots els barris de la ciutat i proporcionar una oferta cultura més descentralitzada. Les dues s’integraran a la Xarxa de Biblioteques de Cornellà (XBC), de la qual ja formen part la biblioteca Central de Cornellà, la biblioteca Marta Mata i la biblioteca Sant Ildefons.

 

Adaptades a les persones amb audiòfons i amb aules d’estudi 24/7

A banda de l’oferta lectora i documental pròpia d’una biblioteca, els dos equipaments també disposen de sales d’ordinadors i connexió wifi per garantir l’accés a les noves tecnologies a tota la població. Una de les novetats que inclouen els dos nous edificis és la incorporació de bucles magnètics als taulells i sales polivalents per facilitar l’escolta a les persones que portin audiòfons.

Els dos edificis també disposen d’aules d’estudi obertes les 24 hores del dia durant tot l’any, un nou servei, modern i innovador, pioner a la Xarxa de Biblioteques de la província de Barcelona. Estaran vigilades a través de l’aplicació de seguretat ciutadana M7: per accedir-hi, cal tenir l’aplicació descarregada i donar-se d’alta al servei d’aules d’estudi. Un cop fet aquest pas, l’aplicació facilita un codi QR que permet l’accés al recinte.

La biblioteca Teresa Pàmies està situada al passeig dels Ferrocarrils Catalans, al costat del Casal d’avis d’Almeda i de l’estació de FGC. Té una superfície de 1.100 metres quadrats dividits en dues plantes, que disposen d’àrea de diaris i revistes, zona infantil i jove, espai multimèdia, serveis de préstec interbibliotecari i accés a internet, wifi i impressions. Aquest equipament cultural consta de 120 punts de lectura, de consulta i d’estudi i tindrà una programació regular d’activitats per a tots els públics.

Per la seva banda, la biblioteca Clara Campoamor està situada al parc del Canal de la Infanta, al barri de Fontsanta-Fatjó, i davant d’una parada del TRAM. És un espai de 1.057 m² en una sola planta. Aquesta biblioteca disposa de 118 punts de lectura, té un fons de 9.760 documents i consta de servei d’autopréstec i interbibliotecari, àrea infantil i de premsa, espai BiblioLab i accés a internet, wifi i impressions.

La finalitat de la XBC és proporcionar l’accés lliure i gratuït a la informació, al coneixement, a l’aprenentatge al llarg de la vida, a la cultura i al lleure. Les biblioteques de Cornellà són de titularitat municipal i es gestionen en conveni amb la Diputació de Barcelona.  Actualment, 39.728 persones tenen carnet de les biblioteques de Cornellà, que els permet gaudir gratuïtament del servei de préstec de documents i d'activitats diverses (al voltant d’una dotzena a la setmana) encaminades a promoure el gust per la lectura, la formació i el desenvolupament personal i crític, i la cohesió social.

Els dos equipaments culturals que ara es posen en marxa són més que un espai per emportar-se llibres de préstec. Són dos equipaments culturals de proximitat que tindran una presència activa al barri, aprofitant la seva ubicació privilegiada. La biblioteca de Fontsanta-Fatjó està situada al mateix parc del Canal de la Infanta i la d’Almeda al costat d’un parc infantil i del casal d’avis. La finalitat és desenvolupar activitats a l’aire lliure per involucrar el veïnat en aquestes propostes.

 

L’11 i el 12 de juny, cap de setmana festiu per celebrar la seva estrena

La posada en marxa dels dos nous equipaments culturals donen el tret de sortida a la Festa Major i l’11 i el 12 de juny, a banda d’obrir les portes de les biblioteques perquè la ciutadania conegui aquestes dues noves instal·lacions, també s’ha programat un seguit d’activitats per celebrar la seva estrena.

Per homenatjar les dones que posen el nom dels dos nous centres culturals, hi haurà cinema-fòrum i lectures sobre Clara Campoamor (1888-1972), política i impulsora del vot femení a Espanya, i sobre l’escriptora i activista Teresa Pàmies (1919-2012).

Tant als dos equipaments com també als seus voltants, hi haurà cercaviles, visites guiades pels edificis nous, espectacles infantils, i els més petits podran pintar el conte que s’ha editat especialment. També s’ha habilitat un espai de photocall i ludoteca musical. Les activitats tindran lloc al matí, d’11 a 14 hores tant dissabte com diumenge, i dissabte també de 18 a 20 hores.