Cornellà oferirà dues línies gratuïtes de bus les nits de festa major per donar més seguretat a dones i col·lectius LGBTI

9 de juny de 2022
  • Les mesures excepcionals inclouen també itineraris segurs entre espais de festa i parades de transport públic, més Punts Lila i un desplegament especial de cossos de seguretat

 

L’Ajuntament de Cornellà activarà diverses mesures preventives durant el Corpus 2022 per oferir més tranquil·litat i una major sensació de seguretat a les persones que hagin de recórrer la ciutat de nit, especialment les dones i els col·lectius LGBTI.

D’una banda, es posarà en circulació un servei especial amb dues línies d’autobús: L1 (seguint el recorregut de l’autobús 94) i L2 (recorregut de l’autobús 95) que deixaran baixar passatge a demanda al llarg de la seva ruta i que enllaçaran amb les principals estacions de transport públic a la ciutat. Funcionaran les nits del 16, 17 i 18 de juny, entre les 21.30 h i les 3 h, i també el diumenge 19 de juny, de 21.30 h fins a mitjanit.

Cada línia tindrà una freqüència de pas aproximada d’uns 20 minuts, i això permetrà que a la part central i comuna la freqüència sigui de 10 minuts. En el cas de l’L2, a més de les parades de l’autobús 95, s’han afegit dues parades especials a l’altura del metro Gavarra i de la Torre de la Miranda (ambdues a l’avinguda de Salvador Allende).

De l’altra banda, s’han dissenyat itineraris segurs per als desplaçaments a peu entre els diferents espais de concerts i d’activitats de la Festa Major. Als principals espais de festa i de concerts s’hi instal·laran Punts Lila, que són espais informatius destinats a la prevenció i l’abordatge de les violències masclistes i, al llarg dels itineraris hi haurà personal municipal (com els serenos) per fer reforç de l’atenció durant les nits de dijous a diumenge.

Per dibuixar aquests itineraris s’ha tingut en compte les característiques de l’enllumenat públic de la zona, i també s’hi instal·laran uns llums de color lila que els senyalitzaran.

 

Ampliació dels dispositius de seguretat

La Guàrdia Urbana de Cornellà ampliarà els dispositius de seguretat amb un desplegament de 161 efectius de Guàrdia Urbana, 133 vigilants i auxiliars de seguretat, dos equips de serenos, amb el suport de més de 30 càmeres de videovigilància, que vetllaran per la tranquil·litat i convivència de tothom en un entorn de festes lliures de sexisme, amb atenció especial als llocs on es realitzen activitats i pels itineraris segurs.

En el cas dels concerts que es preveuen més multitudinaris (a la plaça de Catalunya i al parc de la Ribera), la Guàrdia Urbana du a terme un operatiu conjunt amb els Mossos d’Esquadra. Així mateix, en l’àmbit del civisme, també està previst realitzar fins a 53 sonometries per controlar que el so dels concerts es mantingui en els nivells permesos.

 Aquestes mesures especials se sumen a les ja existents en les darreres edicions, com els mencionats Punts Lila –usualment a concerts i punts on hi ha una altra concentració de persones - o el protocol “Per unes festes igualitàries i lliures de violència masclista i de LGBTIfòbia”, pensat per actuar de manera coordinada davant de possibles casos d’agressió. 

L’aplicació per a mòbils Seguretat Ciutadana (M7 Citizen Security) oferirà consells durant la celebració de diverses de les activitats, com el Corndefoc i el festival Piromusical. Aquesta aplicació també permet als usuaris que la tinguin descarregada recórrer al servei de la Guàrdia Urbana de forma immediata i amb geolocalització de l’incident.