Cornellà dedica un reconeixement a totes les dones i noies que han fet possible l’esport femení a la ciutat

14 de març de 2023

L’acte, titulat ‘Fem Esport’, se celebra aquest dijous 16 de març a les 19 hores a L’Auditori de Cornellà, i estarà presentat per la periodista Olga Viza 

Es tracta d’un reconeixement col·lectiu a la implicació social de les dones del món de l’esport i el seu paper en la consecució de la igualtat al municipi 

L’atleta paralímpica Maria del Carmen Paredes i la periodista esportiva Alicia Arévalo són algunes de les cornellanenques que hi prendran part

Cornellà de Llobregat organitza el dijous 16 de març un esdeveniment especial dedicat a l’esport femení, a reconèixer el paper formatiu d’entitats i l’esforç d’esportistes que han impulsat el paper de la dona en el món de l’esport a la ciutat. L’acte, sota el títol ‘Fem Esport’, està organitzat per l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat, amb la col·laboració de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, i tindrà lloc a L’Auditori de Cornellà a partir de les 19.00 hores.                

Hi prendran part, des de l’escenari, noies i dones que representen l’esport a la ciutat en tots els seus vessants: joves esportistes, dones amb responsabilitats en la gestió de les entitats, àrbitres, entrenadores, esportistes que han arribat a l’elit... Tot i això, no s’entregaran premis individuals, ja que l’objectiu de l’acte és fer un reconeixement general i col·lectiu de tot l’esport femení a la ciutat, per la seva implicació social i la repercussió en la consecució de la igualtat al municipi. 

‘Fem Esport’ inclourà actuacions musicals, entrades de dansa acrobàtica i gimnàstica, i algunes performances especials. Estarà presentat per la periodista Olga Viza, amb una reconeguda trajectòria als mitjans de comunicació audiovisuals.  

L’esport femení a Cornellà avui i pinzellades històriques

En el transcurs de l’acte, s’explicarà com és actualment l’esport femení a la ciutat de Cornellà, i s’oferiran pinzellades històriques de la seva evolució. Per una banda, un panorama de l’esport de base i de formació actuals, però també, per l’altra, l’experiència de dones de Cornellà referents o inspiradores a qui les més joves donen el relleu, que explicaran les dificultats que van poder trobar en el moment que es van introduir en el món de l’esport, per mostrar amb un missatge esperançador i positiu d’acord amb la realitat actual. 

En són exemples, entre d’altres, de Maria del Carmen Paredes, atleta amb discapacitat visual que ha participat en els darrers dos Jocs Paralímpics (amb un novè lloc en marató a Tòquio) i ha obtingut marques de primer nivell mundial en la seva categoria. O també, en un àmbit radicalment diferent, és el cas d’Alicia Arévalo, periodista esportiva de TVE i primera dona que ha narrat partits d’un mundial de futbol masculí, a Qatar 2022. 

A l’escenari hi intervindran noies i dones en representació d’una vintena d’entitats on elles tenen o han tingut un paper significatiu. Actualment, hi ha prop de 1.700 dones que practiquen esport a Cornellà, d’acord amb els registres de les entitats federades, tot i que aquesta xifra, òbviament, no inclou les dones que realitzen tasques tècniques o de gestió o altres activitats relacionades amb el món de l’esport. 

És significatiu també que, a nivell formatiu, les xifres de practicants d’esports s’acosten a la paritat. En la darrera temporada completa d’esport escolar, les competicions que canalitzen els centres educatius a nivell comarcal, Cornellà va comptabilitzar 2.000 participants, dels quals 900 eren noies.