Cornellà demana a la Generalitat que informi sobre l’aplicació del pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària a la ciutat

La moció presentada per l’Ajuntament de Cornellà exigeix més transparència en la gestió de la salut pública respecte als recursos que s’invertiran en la contractació de nou personal i les inversions previstes dins del Pla.

L'Ajuntament de Cornellà de Llobregat ha aprovat una moció on s’insta a la Generalitat de Catalunya a informar del Pla d’Enfortiment i Transformació de l’Atenció Primària a la nostra ciutat, així com dels recursos que s’invertiran en la contractació de nou personal i les inversions previstes dins de pla per a la millora de la salut pública a Cornellà.

La moció destaca la manca d’informació respecte al Pla presentat per la Conselleria de Salut el darrer trimestre de 2020, el qual preveia una inversió pública de 300 milions d’euros fins al 2022, dels quals, segons va dir, al 2020 es destinarien uns 46 milions d’euros a la contractació de 1.400 professionals. El dia d’avui, ni l’Ajuntament de Cornellà ni la seva població ha vist cap millora d’aquest Pla en l’atenció primària dels quatre CAPS de la ciutat, ni té més coneixement sobre aquestes noves inversions previstes en personal i recursos que haurien de repercutir en la millora de la salut de la nostra població.

Aquesta manca d’informació impedeix a la ciutadania fer un seguiment de les polítiques sanitàries amb transparència en la gestió de la salut pública, al mateix temps incideix negativament en la situació dels professionals sanitaris que segueixen sense veure complementades les plantilles i les seves remuneracions, llargament ajornades després de deu anys de retallades en salut a Catalunya.

 

Necessitem més professionals i recursos sanitaris  

El text recorda que la pandèmia de la COVID-19 ha modificat les necessitats sanitàries i, per tant, el pressupost que van aprovar per a l’exercici del 2020 ja no està donant resposta al que la ciutadania de Cornella, i de tot Catalunya, precisa: dotar de més professionals al sistema sanitari públic, reduir el nombre de pacients assignat a cada professional per tal d’incrementar el temps d’atenció als i les pacients, reduir les llistes d’espera de visites d’especialistes, i donar una atenció més integral a la població.

Catalunya no compta amb un pressupost de la Generalitat aprovat per al 2021 i s’està aplicant el de l’any passat, que tampoc estava adaptat per afrontar la pandèmia. En els  moments actuals que vivim es precisen dels recursos necessaris per a la gestió de l’atenció sanitària, per fer una òptima prevenció i protecció de la salut pública davant la COVID-19.

La moció també posa en relleu el compromís del Govern de l’Estat, per aquest 2021, de fer arribar a les comunitats autònomes més recursos en forma de transferències per reforçar l’atenció primària, després d’anys de retallades a Catalunya i manca d’inversió en salut pública per part del Govern d’Espanya. Actualment, els Fons COVID transferits des de l’Estat i fins ara ingressats a la Generalitat tenen un import d’uns 3.165 milions d’euros, d’aquí se’n derivarien les noves contractacions fetes dels perfils Gestors COVID, personal administratiu i coordinadors de l’Institut Català de la Salut (ICS) per al seguiment de la pandèmia a les residències i als centres educatius del curs 2020-21.

El text aprovat és una moció presentada per l'alcaldia al ple de l'Ajuntament, celebrat dimecres passat, i que ha comptat amb el suport dels grups polítics representats: PSC, Ciutadans, Podemos i En Comú- Movem Cornellà, i l’abstenció d’ERC.

L'alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, durant la seva intervenció al ple, ha expressat reiteradament que “estem al límit”, i s’ha justificat dient que “només demanem el que se’ns va oferir fa quatre mesos per a la nostra ciutat, per això presentem aquesta moció, per a demanar a la conselleria que compleixi la seva paraula”.

 

Cornellà de Llobregat, 16 de febrer de 2021