Cornellà reforça els dispositius de protecció de la seguretat ciutadana

16 de març de 2022
  • La policia local ha incorporat recentment 12 agents nous a la plantilla, dos nous vehicles i un nou gos per a la unitat K-9
  • L’augment permet duplicar la Unitat de Seguretat Ciutadana i ampliar els dispositius Guàrdia de Barri i Unitat de Convivència Operativa

 

L’Ajuntament de Cornellà ha fet un important esforç en el darrer exercici per potenciar les polítiques de seguretat i convivència, amb l’ampliació de la plantilla de la Guàrdia Urbana amb 12 agents nous, la incorporació de vehicles més eficients i nous equips de treball, i també el reforç d’alguns serveis de protecció de la seguretat ciutadana.

En aquesta línia, aquest any 2022 el pressupost municipal destinat a seguretat ciutadana i Guàrdia Urbana ha augmentat un 35% respecte de l’exercici anterior, i arriba fins als 1.349.575 euros. Això exemplifica l’aposta prioritària per les polítiques de seguretat que ha vingut fent l’Ajuntament de Cornellà en els darrers anys.

 

Es dupliquen els efectius de la Unitat de Seguretat Ciutadana

La principal novetat és que la Unitat de Seguretat Ciutadana (USC) ha passat d’un a dos equips operatius. La Unitat de Seguretat Ciutadana es va crear el 2011 amb l’objectiu específic d’actuar al barri de Sant Ildefons, per reforçar la presència policial al carrer i prevenir conductes incíviques. Estava formada per quatre agents i un caporal i actuava especialment durant el torn de nit i el cap de setmana.

Amb l’ampliació, passen a formar part de l’USC deu agents, dos caporals, dos K-9 (gossos especialitzats) i els seus dos guies, que també son agents del cos. Les unitats sumaran fins a 68 hores de presència al carrer els set dies de la setmana, i ampliant els seus objectius a altres zones e la ciutat -en especial a les zones d’oci nocturn el cap de setmana. També disposaran de nous recursos tècnics i equipaments: vehicles, armilles, escuts de protecció, dispositiu de gravació d’àudio/vídeo, drons, dispositius electrònics de control (DEC)...

En total podran fer ús d’un vehicle furgoneta, 2 motocicletes, un vehicle adaptat per portar els gossos i 2 vehicles SUV per a permetre una actuació més àgil en determinats carrers. La seva retolació s’ha renovat per fer-los més visibles i fàcilment identificables per part de la ciutadania.

Per altra banda, el dispositiu Guàrdia de Barri, especialitzat en l’atenció de proximitat a la ciutadania i comerços, disposa des de finals de 2021 d’un caporal i 14 agents (dos més que fins ara), que cobreixen 14 sectors específics pels diversos barris de Cornellà. En aquest cas, actuen al carrer de dilluns a divendres, amb torn partit (matins de 8.00 a 12.15 hores i tardes de 16.00 a 20.15 hores).

Un altre equip és el de la Unitat de Convivència (UCO). Ara mateix està formada per quatre agents més un responsable, i s’especialitza en la resolució de conflictes, amb especial atenció a les problemàtiques de les comunitats de veïns. Entra dins d’aquest àmbit el seguiment de casos d’ocupacions, així com inspeccions administratives, el vetllar per la qualitat del servei, i la coordinació de l’acció de la Guàrdia Urbana amb altres departaments municipals i altres forces i cossos de seguretat.

L’UCO ha refermat la seva  bona acceptació entre els agents socials i comunitaris de la ciutat i ara presta serveis a tot el municipi, després que es formés el 2011 especialitzada al barri de Sant Ildefons.

Així mateix, també s’ha incorporat al cos un nou agent K-9, és a dir, un gos especialitzat que, amb la guia d’un agent pren part en diverses intervencions per a les quals ha estat entrenat, com per exemple la localització d’estupefaents. Així, la Guàrdia Urbana disposa ara de dos gossos que formen la unitat canina, inclosa en la Unitat de Seguretat Ciutadana.

Una altra novetat és el nou servei denominat ALBATROS, en el qual un vehicle ocupat per un/a Mosso/a i un/a Guàrdia Urbà/na patrullen amb l’objectiu principal de vetllar per la seguretat de les dones, independentment del grau d’afectació que cada situació pugui suposar, en l’àmbit de l’oci nocturn.

Recentment, tot i que no el porten a terme agents de la Guàrdia Urbana, s’ha posat en marxa el Servei d’Observació Nocturna (SON). Es tracta d’un grup de 7 persones que, a l’estil dels antics serenos, recorren durant les nits de tots dies de la setmana els barris de Sant Ildefons i de la Gavarra. La Guàrdia Urbana i la unitat de Protecció Civil supervisen aquests equips, ja que la seva funció és informativa, i han d’avisar els cossos de seguretat en cas d’observar alguna situació problemàtica. La seva presència contribueix a augmentar la percepció de seguretat del veïnat, i també ofereixen fer acompanyaments a persones que senten por caminant soles pel carrer, una mesura que es pren amb perspectiva de gènere.

També en aquesta línia, la Guàrdia Urbana de Cornellà organitza tallers de defensa personal per a dones, totalment gratuïts, adreçats a diverses entitats de la ciutat. Hi ha una sessió formativa i dues de pràctiques, i les participants s’hi ha d’inscriure a través del Centre d’Informació i Recursos per a les Dones.

 

Reforç dels recursos tecnològics a l’abast de la Guàrdia Urbana

La Guàrdia Urbana de Cornellà disposa d’una sala de comandament amb un videowall que coordina l’acció sobre el terreny dels agents del cos. Allà es té accés a les imatges de 33 càmeres de videovigilància dedicades a la seguretat ciutadana i el trànsit, i a 6 càmeres més destinades al control d’accés a la Zona de Baixes Emissions-Rondes de Barcelona, de la qual la part est de Cornellà forma part.

Des de la sala operativa també es gestionen les alertes que arriben a través de l’APP Seguretat Ciutadana (M7-Citizen Security), implementada inicialment a Cornellà i que actualment utilitzen molts municipis del nostre entorn, en coordinació amb tots els cossos de seguretat.

Com a exemple del seu abast, durant 2020 –és a dir, en els nou primers mesos de crisi pandèmica- es van enviar 192 missatges push informatius que van generar 4.687.974 impactes.

A més a més, la Guàrdia Urbana de Cornellà disposa d’un dron per fer observacions en espais específics i porten al seu vehicle patrulla PDA, tauletes i emissores que també estan connectades a la sala de control. Això permet que la policia de Cornellà tingui accés a qualsevol incidència en temps breu i reaccionar-hi de manera immediata.

Quant als vehicles, a més dels dos SUV que incorpora la USC, també s’ha afegit un nou cotxe patrulla, que completen una dotació que inclou una flota de motos elèctriques i altres vehicles, entre els quals n’hi ha diversos d’híbrids per millorar la seva eficiència i minimitzar l’emissió de gasos contaminants.