La Guàrdia Urbana de Cornellà imposa 4.200 sancions durant 2021 relacionades amb la convivència ciutadana

21 de gener de 2022

La Guàrdia Urbana de Cornellà ha imposat 4.200 denúncies per l’incompliment de l’Ordenança General de Convivència Ciutadana durant 2021, amb l’objectiu de vetllar pel benestar comunitari i modificar conductes incorrectes. Del total, 4.017 són sancions per un ús indegut dels espais i dels béns públics, 100 són infraccions concretes relacionades amb la tinença d’animals i 73 han estat denúncies per actuacions relatives a les activitats de comerços, bars i restaurants i altres establiments comercials.

Pel que fa a les multes imposades de manera general per l’incompliment de l’Ordenança de Convivència, la causa més comuna ha estat la reunió per al consum de begudes alcohòliques a la via pública (80%), seguida de la producció de sorolls i aldarulls a comunitats de veïns (10%), i llençar papers o altres elements als espais públics.

 

Sancions per l’incompliment de l’Ordenança General de Convivència Ciutadana

REUNIR-SE I CONSUMIR BEGUDES ALCOHÒLIQUES

80%

PRODUCCIÓ DE SOROLLS

10%

LLENÇAR PAPERS

6%

CIRCULACIÓ D'UN GOS PER LA VIA PÚBLICA SENSE CORRETJA

3%

RESTA

1%

 

En el cas de les infraccions relacionades amb la tinença de gossos potencialment perillosos, la gran majoria han estat per la comissió conjunta de fins a quatre infraccions: principalment, per no tenir censat l’animal (97% dels casos), per no tenir la llicència per a treure l’animal al carrer (90%) i per la manca d’assegurança obligatòria i d’identificació mitjançant microxip (més del 80%). Aquestes infraccions han estat multades, en els casos molt greus, amb un import de fins als 9.001 euros. 

D’altra banda, respecte als establiments comercials (comerços, bars i restaurants) la Guàrdia Urbana ha registrat un total de 73 sancions per l’incompliment de l’ordenança municipal. Del total,  el 75% han estat per la manca de rètols de preus i cartells informant de la prohibició de venda d’alcohol a menors d’edat, a més de no tenir anunciats els horaris d’obertura i la manca d’assegurança i de fulls de reclamació.

Totes les multes imposades per la Guàrdia Urbana tenen la possibilitat de ser substituïdes per treballs en benefici de la comunitat amb l’objectiu de fer pedagogia i afavorir conductes cíviques. En aquest sentit, un total de 342 persones han sol·licitat i han commutat les seves sancions amb treballs socials.

 

Canvis en relació amb la tinença d’animals de companyia

A partir del segon trimestre d’aquest any, la manca d’identificació mitjançant l’ADN dels gossos serà un fet sancionable. Recentment, l’Ajuntament de Cornellà ha introduït a l’Ordenança General de Convivència Ciutadana l’obligatorietat de registrar els gossos al cens municipal d’animals de companyia i l’incompliment d’aquesta norma es podrà sancionar amb multes de fins als 3.000 euros, a partir de l’abril.

En aquests moments, el Consistori porta a terme una campanya informativa sobre la implantació de l'ADN caní, que té l’objectiu de preservar el benestar de l'animal i reduir el maltractament i la taxa d'abandonaments. Amb aquesta nova llei també es busca contribuir a solucionar problemes de salubritat, neteja urbana, benestar i convivència ciutadana