L’Escola Municipal de Música Roser Cabanas estrena nova ubicació a Can Bagaria

24 de gener de 2022
  • La nova seu té una superfície útil de 1.434 metres quadrats distribuïts en dues plantes i un total de 30 aules
  • El projecte ha suposat una inversió de 3,8 milions d’euros

 

L’Ajuntament de Cornellà posarà en marxa a partir d’avui, 24 de gener, la nova seu de l’Escola Municipal de Música Roser Cabanas, ubicada a un dels edificis del recinte industrial de Can Bagaria, a la carretera d’Esplugues. La nova construcció mantindrà a l’exterior tots els elements arquitectònics i distintius del modernisme de principis del segle XX.

A l’interior, s’ha concebut un espai ampli, amb llum natural, modern i molt funcional. La nova seu compta amb una superfície útil de 1.434 m2 distribuïts en dues plantes. La planta baixa ocupa 781 m2 i la planta primera 653 m2. Les obres han tingut un pressupost de 3,8 milions d’euros.

 

30 aules totalment insonoritzades

A la planta baixa, trobem el vestíbul i les aules d’estudi dels grups de petits i dels aprenentatges d’instrument personalitzat, tant de vent com de corda i percussió, que estan degudament condicionades i aïllades acústicament.

A la planta primera, estan les aules de llenguatge musical, les aules de piano i els patis interiors. Aquests darrers disposen de tota l’alçada per poder veure la secció original de l’edifici amb les seves estructures de fusta.

En total, s’han creat 30 aules de música (8 més que actualment) i l’edifici també compta amb biblioteca, aula d’informàtica i altres serveis com ara consergeria, sales de magatzem, etc. Així mateix, donada l’àmplia zona exterior al voltant de l’escola (en l’actualitat s’està acabant de reformar), es preveu el seu condicionament per poder-hi fer activitats exteriors.

 

Objectiu: potenciar l’educació musical

L’objectiu de l’Ajuntament ha estat crear un espai singular i adequat a les necessitats d’un centre d’aquestes característiques, modern i pràctic, amb la finalitat de potenciar l’educació musical a la ciutat en totes les franges d’edat.

Aquest nou espai permetrà donar un nou impuls a l’Escola de Música i millorar amb l’ideal d’excel·lència en l’ensenyament, la divulgació permanent de la cultura musical,  la projecció del treball de l’escola a l’exterior i  la creació de coneixement. Així mateix, es desenvoluparan activitats obertes a tota la ciutadania lúdiques i formatives per promoure la cultura musical i apropar-la a tots els segments de la població sense necessitat de coneixements previs.

La creació de la nova escola municipal de música al recinte industrial de Can Bagaria obeeix a la idea municipal de generar en aquest espai un hub cultural dedicat a la formació i la creativitat artística, així com de foment del talent comunitari. El 2016 es va fer un procés de consulta ciutadana per recollir idees i propostes ciutadanes al respecte i es van fer jornades de portes obertes i sessions informatives amb entitats ciutadanes i altres col·lectius. L’objectiu és que l’escola formi part de l’activitat cultural i social de la ciutat i sigui un equipament de referència.

Can Bagaria és una antiga fàbrica de teixits de llana i cotó, obra de l'arquitecte modernista Modest Feu i que data de principis dels anys 20. Va estar activa com a recinte de producció fins a 1972, mantenint des de llavors petits tallers de manufactura diversa fins a deixar recentment de mostrar cap activitat industrial.