Cornellà posa en marxa el Servei d’Observació Nocturna, els nous serenos de la ciutat

1 de febrer de 2022
  • Es tracta d’un projecte social d’ocupació en coordinació operativa amb els serveis de via pública i els cossos de seguretat i d’emergències per millorar la sensació d’inseguretat al carrer amb perspectiva de gènere
  • L’horari del servei és de 23.00 a 06.00 h a l’hivern, de dilluns a diumenge

 

L’Ajuntament de Cornellà posa en marxa el nou Servei d’Observació Nocturna (SON), un projecte social d’ocupació a mig camí entre els educadors cívics i la figura dels tradicionals serenos de les primeres dècades del segle passat, i una iniciativa pionera al Baix Llobregat que només compta amb un  precedent a Catalunya. L’objectiu del servei és vetllar per la tranquil·litat, millorar la sensació de seguretat i la confiança ciutadana als carrers, especialment des d’una mirada amb perspectiva de gènere pel que fa als recursos de protecció que la ciutat desplega a l’espai públic, pensant en la població femenina, sobretot en horari nocturn.

L’equip de serenos està format per 7 persones, 4 homes i 3 dones, majors de 45 anys, en situació d’atur, que han estat contractades a través d’un pla d’ocupació local i han rebut formació específica en temes de mediació, civisme i comunicació.  El servei està sota la supervisió del departament de Protecció Civil, en estreta coordinació amb la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra, a qui hauran de comunicar qualsevol incidència vinculada amb la seguretat, els serveis de via pública i de neteja.

Els serenos recorren els carrers a peu i per parelles, en diversos torns, de dilluns a diumenge, en horari de 23.00 a 06.00 h. En una primera fase, ho faran només pels barris de Sant Ildefons i de La Gavarra.

Se’ls ha dotat d’una indumentària fàcilment identificable, adaptada a les condicions climatològiques de cada estació, i sobretot un calçat còmode i unes armilles reflectants de color taronja que porten un logo molt visible amb un mussol, la paraula SERENOS i el nom del servei.

 

Millorar la seguretat i el civisme

Les característiques del servei, entre altres, són l’observació nocturna de la ciutat, el caràcter social i de coordinació operativa amb els serveis de via pública (enllumenat, neteja i incidències a la via pública), així com amb els cossos de seguretat i d’emergències.

Entre les tasques a realitzar hi ha les següents:

  • Inspeccionar l’estat del mobiliari urbà, parcs i jardins, l’enllumenat, els vehicles estacionats, i l’estat general dels edificis i dels comerços per detectar que estiguin ben tancats i sense desperfectes.
  • Advertir de la presència de persones sense llar dormint al carrer, especialment en època de fred.
  • Anotar els punts d’abandonament de mobles i andròmines.
  • Acompanyar puntualment a persones fins al portal de casa seva, com pot ser gent gran que es pugui trobar desorientada, amb mobilitat reduïda o amb discapacitat, o a aquelles persones que precisin sortir a la nit per anar a treballar, a farmàcies de guàrdia, etc.

 

En cap cas substituiran els cossos de seguretat: no poden intervenir directament en situacions relacionades amb possibles activitats delictives, ni en situacions d’emergència. En aquests casos trucaran al 112 o directament a la policia local o als Mossos d’Esquadra.

 

Un servei de suport a la ciutadania                              

Paral·lelament, els serenos desenvolupen tasques d’orientació, d’acompanyament puntual i d’atenció per a aquelles persones que ho necessitin i en facin una sol·licitud prèvia, sempre dins dels barris esmentats, al departament de Protecció Civil.