El diumenge Cornellà celebra un acte en memòria de les riuades de 1962 i 1971

Departament de Patrimoni

El diumenge 2 de desembre, a les 12 h, té lloc un acte en memòria de les riuades de 1962 i 1971. L’esdeveniment consistirà en la inauguració d’una placa homenatge, al Passeig dels Ferrocarrils Catalans amb l’avinguda de la Fama. Hi intervindran Amparo Almachar Villena, Maria Clara Avellán i Matas i Josep Fernández Quílez, veïns i afectats de les riuades.

El 40è aniversari de la riuada de 1971, l'any passat, no va ser només el record del desbordament d'un riu, el Llobregat, sinó també el reconeixement a l'esperit de solidaritat i unitat d'una ciutadania que es va organitzar de manera espontània, amb lideratges veïnals, per resoldre en primera persona allò que l'Administració veia des de la llunyania.

La memòria històrica també té una forta presència en un altre activitat d'aquest cap de setmana, ja que amb el nom de “Memòria gràfica d’una revolta. La setmana tràgica a Catalunya. Juliol - agost de 1909” arriba a Cornellà una exposició de 75 fotografies del fons fotogràfic de l’Arxiu Nacional de Catalunya. Els autors són dos fotògrafs catalans, Josep Brangulí Soler i Josep Maria Sagarra i Plana, i es podrà veure del 2 de desembre fins al 20 de gener al Museu Palau Mercader. Les imatges mostren els fets que van acabar esdevenint tràgics quan, amb motiu de l’enduriment de la guerra del Marroc, el govern decreta la mobilització de reservistes i aquest fet provoca un gran malestar entre les classes treballadores, que veuen com aquells que poden pagar-s’ho eludeixen el servei militar.

Activitats del departament de Patrimoni
Fotos de la riuada de 1971 aportades per la ciutadania per a l'exposició celebrada l'any passat al Castell de Cornellà