Reconeixement a les escoles de la Xesco

Departament de Medi Ambient

El 2019 ha fet 10 anys que es va constituir la Xarxa d'Escoles per la Sostenibilitat de Cornellà de Llobregat. El seu objectiu és disposar d'un espai d'intercanvi i reflexió sobre la pràctica educativa dels diferents centres educatius de la ciutat, tot incorporant-hi criteris socioambientals, així com incentivar i assessorar els centres educatius per a la implantació de projectes educatius que relacionin sostenibilitat i ciutat.

En total són 18 els centres educatius que actualment formen part d'aquesta plataforma: Antoni Gaudí, Dolors Almeda, Ignasi Iglesias, Montserrat, Martinet, Sant Ildefons, Sant Miquel, Betània, Suris, Torre de la Miranda, Esteve Terradas i Illa, Miquel Martí i Pol,  Neus Català, Linda Vista, La Rosa dels Vents, Edelweiss, La Trepa i La Baldufa.

El passat dimarts 22 d’octubre els centres educatius adherits a la xarxa van participar a l’acte de presentació del curs 2019-2020 a l'Auditori de Sant Ildefons, on és va fer lliurament dels diplomes de compromís amb la XESCO. Es van presentar tots els materials i recursos generats durant el curs anterior, com per exemple el vídeo de la XESCO, que té per objectiu donar a conèixer la tasca realitzada des dels centres educatius en el marc de la sostenibilitat.

Un dels projectes realitzats durant el 10è aniversari ha estat la creació de la cançó de la XESCO, de forma col·laborativa entre els diferents centres de la xarxa que van voler participar-hi. L’alumnat de primària va proposar possibles lletres per crear les estrofes on l’objectiu era explicar les accions i bones pràctiques ambientals que realitzen. En canvi, l’alumnat de secundària va proposar lletra per a la tornada, aquesta amb l’objectiu de fer visible l’empoderament de l’alumnat en el desenvolupament del projecte. Amb la combinació de les diferents propostes i el suport d’Oscar Larios productor musical de la ciutat es va crear la cançó.

Les escoles Bressol també han pogut participar en la creació de materials per a la celebració del 10è aniversari. De forma conjunta amb les professores participants als seminaris de formació es va crear el conte de la XESCO “El jove cirerer” pel qual també s’ha creat una maleta pedagògica, amb el suport de l’entitat Une tu Creatividad. Aquesta maleta pedagògica està formada per titelles i diferents elements que podran utilitzar per explicar el conte als seus alumnes.

 

  Xarxa d'Escoles per la Sostenibilitat
  La cançó de la Xesco