Comencen a aplicar-se sancions als vehicles contaminants que circulin per la Zona de Baixes Emissions

La ZBE es desplega per evitar tornar als alts nivells de contaminació d’abans de la crisi sanitària i intentar prevenir, així, malalties associades a la mala qualitat de l’aire.
Comencen a aplicar-se sancions als vehicles contaminants que circulin per la Zona de Baixes Emissions
Zona de Baixes Emissions Rondes de Barcelona

La Zona de Baixes Emissions (ZBE) Rondes de Barcelona està activa des de l'1 de gener de 2020, i a partir de dimarts, 15 de setembre, farà un nou pas endavant, amb l'entrada del règim sancionador per a aquells vehicles, cotxes o motos sense distintiu ambiental, i que per tant no hi poden circular.

Inicialment, l'entrada en vigor d'aquest règim sancionador estava prevista per a l'1 d'abril. A l'inici de l'estat d'alarma, l'AMB i els ajuntaments metropolitans van decidir que la ZBE Rondes BCN continués vigent, fins a nous avís, com en els primers tres mesos del 2020: activa de dilluns a divendres laborables de 7 a 20 h, però sense multes. La mesura es va prendre de manera consensuada per no afectar la mobilitat de les persones en la situació excepcional en què ens trobàvem.

La Zona de Baixes Emissions (ZBE) correspon als límits territorials establerts dins de les rondes, i engloba així Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat i parts d’altres municipis limítrofs amb les rondes, com Esplugues de Llobregat, Cornellà de Llobregat i Sant Adrià de Besòs. La Ronda de Dalt i la del Litoral no entren dins de la zona de baixes emissions, per tant s'hi podrà circular sense restriccions. La zona del municipi de Cornellà inclosa a la ZBE correspon al barri Famades i el polígon industrial del mateix nom, entre la Ronda de Dalt i el límit del municipi de l'Hospitalet. Més informació.

Sancions previstes

La Guàrdia Urbana controlarà la circulació llegint les matrícules dels vehicles a través de càmeres instal·lades a les entrades de la Zona de Baixes Emissions. A més, un cotxe amb lector de matrícules circularà durant l’horari establert. A Cornellà hi haurà instal·lades 5 càmeres que detectaran els vehicles vetats mitjançant la lectura de les matrícules. Les sancions per les infraccions a Cornellà podran ser de 100 a 500 euros (+30% en cas de reincidència).

Moratòria per raons econòmiques

Paral·lelament, l'AMB i els ajuntaments també han aprovat l'ampliació de la moratòria per als cotxes o motos d'autònoms, atenent les conseqüències socioeconòmiques derivades de la crisi de la COVID19. En aquest sentit, primer s'ha ampliat el llindar econòmic a partir del qual s'hi poden acollir: passant d'1,1 vegades l'IPREM a 2 vegades l'IPREM. D'aquesta manera, tots els autònoms que compleixin aquests requisits disposaran d'una ampliació de 3 mesos de moratòria per circular per l'àmbit de la ZBE Rondes de BCN sense distintiu ambiental de la DGT. És a dir, fins a l'1 d'abril del 2021.

A banda, les furgonetes disposen d'una moratòria especial fins a l’abril del 2021; els camions fins al juliol de 2021, i els autobusos i autocars fins a l’1 de gener del 2022.

Mesures de suport i reducció de la contaminació

L’AMB ha impulsat recentment noves mesures de suport per facilitar el canvi d’hàbits i acompanyar el desplegament de la ZBE Rondes BCN, com són les subvencions per a la renovació de vehicles comercials per a autònoms (N1), que ja es poden demanar des del passat mes d’agost.

A més, també cal recordar altres serveis metropolitans i mesures que ja funcionen amb èxit des de fa temps: la targeta verda metropolitana (9.183 de tramitades fins a inicis de setembre), l’aparcament d’intercanvi P+R (Park & Ride) i l’impuls de la bicicleta (Bicibox, e Bicibox i Bicivia). Així mateix, també recorda la necessitat de desplegar altres mesures, com la propera línia de subvencions estatals per a la compra de vehicles, amb el Pla d’impuls de la cadena de valor de la indústria de l’automòbil.

Amb la Zona de Baixes Emissions s’espera reduir en un 15% els nivells de contaminació a l'àrea de Barcelona, percentatge encara inferior al necessari per complir amb la normativa europea i els valors que estableix la Organització Mundial de la Salut, que serien d’un 30 i un 50% respectivament. Per això, caldrà complementar aquesta actuació amb d’altres com les que ja hem començat a posar en marxa al nostre municipi a través del projecte estratègic Cornellà Natura: promoció de l’ús del  transport públic i de la bicicleta, creació de zones de pacificació del trànsit com a la Ctra. del Prat, conversió en zona de vianants de carrers i trams tallats al trànsit com els ‘Diumenges sense cotxes’, ara ampliats als caps de setmana, entre d’altres.

Més informació

Més informació a la nota de premsa

Web de la ZBE - Rondes de Barcelona

Preguntes freqüents sobre la ZBE