Recomanacions davant onades de calor i altes temperatures

Les temperatures molt extremes i l’excés de calor produeixen una pèrdua de líquids i de sals minerals (clor, potassi, sodi, entre d’altres) necessaris per a l’organisme. Aquest fet pot agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament.

Si l’exposició a temperatures elevades es perllongada, es poden patir diversos trastorns de salut generats per la calor i, fins i tot, un cop de calor, que és una situació clínica molt greu que pot arribar a causar la mort.

Hi ha alguns símptomes que ens poden alertar que algú està patint un cop de calor:

 • temperatura corporal molt alta,
 • mal de cap,
 • nàusees,
 • set intensa,
 • convulsions,
 • somnolència o pèrdua del coneixement.

Davant d’aquests símptomes, traslladeu la persona a un indret més fresc, doneu-li aigua, mulleu-la i venteu-la, i aviseu urgentment els serveis sanitaris (112).

Consells per evitar problemes causats per la calor:

 • Protegiu-vos del sol i la calor
 • A casa, controleu la temperatura
 • Al carrer, eviteu el sol directe
 • Reduïu l’activitat física durant les hores de més calor
 • Beveu força aigua i vigileu l’alimentació

Refugis climàtics, una bona opció

Amb l’arribada de l’època estival i les altes temperatures Cornellà disposa de refugis climàtics per garantir el confort tèrmic de les persones que no tenen sistemes de climatització a les llars.

Aquests espais naturals són els parcs de Can Mercader, de Rosa Sensat i del Canal de la Infanta. A més, es contemplen també com a refugis interiors les biblioteques Central, Teresa Pàmies i Sant Ildefons. A més, s'han habilitat els vestíbuls de quatre equipaments esportius i culturals: Centre Cívic de Sant Ildefons, Parc Esportiu Llobregat, Complex aquàtic i esportiu Can Mercader i Citilab.

Pel que fa als parcs de Can Mercader, de Rosa Sensat i del Canal de la Infanta, els refugis climàtics s’han senyalitzat en aquelles zones de més ombra i amb bancs per seure. La finalitat és ajudar a les persones que passegen pel parc a trobar aquestes zones de confort climàtic natural.

Respecte a les Biblioteques municipals i equipaments es tracta d’espais climatitzats que presenten unes condicions de temperatura regulades per assegurar el confort climàtic a les persones usuàries. S’han habilitat espais a les biblioteques municipals esmentades perquè puguin donar aquest servei a la població més vulnerables, infants i gent gran. Recordar que actualment fan horari d’estiu, fins al 15 de setembre. Les biblioteques Central, Teresa Pàmies i Sant Ildefons obren de dilluns a divendres de 15:30h a 20:30h.  Els dissabtes les biblioteques romandran tancades.

Les piscines exteriors també són opcions que permeten rebaixar la sensació de calor.

INFORMACIÓ I CONSELLS. GENERALITAT DE CATALUNYA