Joves

Una quarantena de joves s’impliquen en un procés participatiu per dissenyar la futura Oficina Jove de Cornellà

El Departament de Joventut de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat i el Citilab han impulsat la Jam COJove

 

Més de 40 joves de Cornellà de Llobregat han participat en la Jam COJove, una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Cornellà i Citilab amb la finalitat de definir i dissenyar les activitats, els usos, la identitat i l’espai de la futura Oficina Jove de la ciutat a través d’un procés participatiu.

Després de la sessió de mapatge del passat mes de juny, en la qual es va començar a fer una reflexió conjunta sobre el perfil del públic i els usos d’aquest equipament municipal, en aquestes noves jornades celebrades el passat divendres 1 i dissabte 2 d’octubre es va reprendre la tasca de disseny col·laboratiu. 

Les persones joves cornellanenques van seguir definint les activitats i els serveis de l’Oficina Jove de Cornellà -en funció de les necessitats, els interessos i els desitjos detectats i manifestats-, han cercat noms per l’equipament i van codissenyar la identitat gràfica i el mobiliari relacional per a l’espai que ocuparà.

Per fer-ho, les persones participants es van implicar en dinàmiques participatives i creatives que han sigut coordinades per l’equip del Citilab.

La Jam COJove ha comptat amb la implicació de membres dels Espais Joves, els i les Agents Insòmnia i els instituts de la ciutat. En concret, hi ha participat alumnat de l’Institut Miquel Martí i Pol, l’Institut Joan Miró, l’Institut Esteve Terradas i Illa, l’Institut Maria Aurèlia Capmany i l’Institut Francesc Macià.

Definint i dissenyant la identitat de l’Oficina Jove de Cornellà al Citilab

L’equip del Departament de Joventut de l’Ajuntament de Cornellà va obrir la primera jornada de la Jam COJove, que es va desenvolupar al Citilab durant la tarda de divendres, presentant l’Oficina Jove de Cornellà de Llobregat i exposant el proper trasllat d’aquesta a les instal·lacions de l’Escola de Música Municipal Roser Cabanas.Les persones participants, dividits en diversos grups de treball, van començar una pluja d’idees per trobar un nom per aquest equipament municipal. LA19, El Nucli, Ca La Flauta o Racó Jove són algunes de les propostes sobre les quals es va treballar.

Seguidament, els equips es van implicar en la cocreació de logotips per l’oficina, i a codissenyar mobiliari relacional que el jovent voldrien incloure en l’espai. Per materialitzar tota aquesta feina, cada grup va elaborar una maqueta en la qual va aplicar totes aquestes propostes i les va presentar al final de la sessió.

Visitant l’espai de l’Oficina Jove i concretant propostes al CRAJ

Per encetar la segona jornada de la Jam COJove, que va ser dissabte 2 d’octubre, els participants van fer una visita a les instal·lacions de l’Escola de Música Municipal Roser Cabanas, l’espai que ocuparà la nova Oficina Jove de Cornellà. La visita es va fer amb una mirada analítica i crítica, per fer una valoració i detectar les necessitats d’adaptació de l’espai. Seguidament, el jovent participant va començar a treballar en dos grups. 

Un grup es va dedicar a continuar dissenyant la identitat gràfica de l’Oficina Jove, comptant novament amb la dinamització del personal de La Negreta. La tasca de l’equip va consistir en qüestionar la feina feta el dia anterior, triar el nom més adequat per l’equipament, implicar-se en realitzar propostes de logotips -que primer es van esboçar sobre paper i després es van digitalitzar- i, finalment, van aplicar la identitat corporativa a l’espai, fent una simulació digital de les instal·lacions.

La tasca del segon grup va estar centrada en fer una reflexió sobre l’espai públic i cocrear mobiliari relacional per l’Oficina. Després de pensar en com es poden adaptar i convertir espais públics i funcionals en espais acollidors amb caràcter participatiu, els joves van passar a l’acció comptant amb la dinamització de l’equip de Makea Tu Vida. Així doncs, van analitzar les oportunitats i les mancances de les instal·lacions, van fer propostes de modificacions i van construir prototips de mobiliari fent servir elements de fusta i metall.

Les propostes realitzades durant aquest procés participatiu de disseny de l’Oficina Jove de Cornellà de Llobregat continuaran treballant-se amb els joves de la ciutat i, en concret, les propostes de mobiliari se seguiran desenvolupant a les aules del cicle de grau superior de Disseny i mobles(construccions efímeres i decorats) de l’Institut Miquel Martí i Pol.

Aquesta iniciativa està impulsada amb l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat.

@cornellajove

@JovesCornella

669989501

cornellajove@aj-cornella.cat 

Carrer Mossen Andreu, 17, Cornellà.