Cornellà alerta del naixement d’una nova pobresa invisible que evidencia el desmantellament de l’estat de benestar

Cornellà alerta del naixement d’una nova pobresa invisible que evidencia el desmantellament de l’estat de benestar

Diverses entitats socials i ciutadans han debatut durant els dies 23 i 24 de gener sobre l’actual situació econòmica en el marc de les I Jornades de la pobresa de Cornellà

Nous sistemes de distribució d’aliments o prioritzar l’ocupació de persones de majors de 45 anys són algunes de les 122  propostes que han sorgit dels tallers de treball i que esposaran en marxa properament

A les Jornades s’ha consensuat un manifest que mostra el compromís dels agents socials i entitats de la ciutat per continuar lluitant contra l’exclusió social dels col•lectius més vulnerables

L’actual crisi econòmica, que es va iniciar el 2008, ha suposat l’emergència d’una nova pobresa que té el perill de cronificar-se, suposa una amenaça per la convivència i posa en perill la cohesió i la justícia social. Aquestes són les conclusions que s’han extret de les I Jornades de la pobresa “Aliança cívica de Cornellà contra la pobresa” que han tingut lloc durant divendres i dissabte a l’Auditori de Cornellà i per les que han passat més de 500 persones.

La nova pobresa la conforma un segment rellevant de famílies que tot i que han pogut subsistir aquests 7 anys de crisi gràcies als seus estalvis o als ajuts públics, ara veuen com aquests recursos s’esgoten. Es tracta de famílies joves amb fills en les que cap membre de la unitat familiar té feina, mares soles amb fills al seu càrrec i sense ingressos i persones grans que són el suport econòmic dels seus fills i néts, bàsicament. Aquests són els perfils que s’han pogut definir en els diferents debats i taules rodones que s’han realitzat i on han participat entitats socials com Creu Roja amb la presència del coordinador de Catalunya, Enric Moret i Càritas de Catalunya, representada per la seva presidenta, Carme Borbonès. Entitats amb una gran experiència i un contacte constant amb els sectors més vulnerables de la societat.

Més de 120 noves actuacions per pal•liar la pobresa

Arrel de la radiografia realitzada de la societat actual s’han organitzat tres tallers de treball (Drets bàsics de ciutadania, Salut i Benestar i Igualtat i oportunitats) on s’han definit 122 propostes d’actuació per intentar frenar l’emergència de la nova probresa i pal•liar els efectes de la crisi. Entre les propostes destaquen 23 iniciatives que s’han definit com a prioritàries per desenvolupar-les i implementar-les immediatament.

Posar en marxa nous sistemes de distribució d’aliments per cobrir necessitats bàsiques que siguin complementaris a la tasca que es desenvolupa des de la Botiga Solidària de Cornellà o els casals d’agost que s’organitzen des de fa dos anys al municipi per garantir un àpat als infants més vulnerables; crear línies de col•laboració entre el tercer sector i l’Ajuntament per atendre les patologies psicosocials derivades de la crisi econòmica; realitzar adaptacions i petites reparacions per millorar l’autonomia de les persones grans a les seves llars són algunes de les actuacions que posarà en funcionament el consistori en els propers mesos.

També destaca l’objectiu de prioritzar l’ocupació de persones aturades majors de 45 anys, que segueix la línia de treball del consistori  per la qual entre 2012 i 2015 ha creat 1.000 llocs de treball a través dels plans locals d’ocupació i les ajudes fiscals com la Quota Zero per impulsar l’emprenedoria o el 6+6 per incrementar la contractació i la dinamització econòmica de les petites i mitjanes empreses.

L’Acord Social de Cornellà ajuda a més de 10.000 persones

Les I Jornades de la pobresa s’emmarquen en els projectes de l’Acord Social contra la Crisi, que va impulsar per segona vegada l’Ajuntament de Cornellà el 2012, i que van subscriure 34 organitzacions, entitats i partits polítics del municipi. Un Acord que ha permès oferir ajuda a més de 10.000 persones, mitjançant iniciatives com la Botiga Solidària, l’Oficina de Mediació Hipotecària, o els plans d’ocupació local que han permès donar suport a més de 1.000 persones.

En l’acte de cloenda de les Jornades, avui a les 13h, l’Alcalde de Cornellà,  Antonio Balmón ha remarcat la seva satisfacció per posar sobre la taula un tema tant important i pel compromís dels agents socials i entitats que han subscrit aquest manifest. Balmón ha destacat que “Cornellà ha canviat les seves prioritats en els darrers anys per ajudar a les persones en risc d’exclusió social, hem triplicat els nostres recursos en l’àmbit social, treballant amb fets i realitats, tot per la sostenibilitat social”.

Balmón ha remarcat que “a Cornellà hi ha molts tipus de pobresa, moltes d’elles desconegudes, anònimes i subtils a les quals intentem ajudar perquè no surtin de l’autovia de la vida”. Segons l’alcalde: “Cornellà treballa amb fets i amb iniciatives com a aquestes jornades per trobar respostes i per continuar treballant des del consens, amb aliances per poder liderar projectes més enllà de les nostres fronteres”.

Cornellà de Llobregat, 24 de gener de 2015

Ajuntament de Cornellà de Llobregat
Departament de Premsa i Comunicació
Tlf: 93.377.02.12 / Fax: 93.377.88.00

Tornar