Els grups polítics municipals de Cornellà aproven un conjunt de mesures socials, fiscals i de mobilitat per a fer front a les conseqüències del coronavirus

Els grups polítics municipals de Cornellà aproven un conjunt de mesures socials, fiscals i de mobilitat per a fer front a les conseqüències del coronavirus

05.06.2020

Entre les mesures destaca un Pla municipal per a garantir la protecció social de les persones valorat en gairebé 3 milions d'euros, amb l'objectiu de reduir l'impacte de la crisi entre la població més vulnerable i donar suport al comerç de proximitat

Els representants municipals també han aprovat mesures complementàries en matèria de fiscalitat com la modificació del calendari fiscal, la suspensió momentània d'ordenances i el desplegament de subvencions

El projecte municipal també garanteix mesures per a gestionar la distància física de seguretat entre la ciutadania durant el desconfinament

L'Els grups polítics municipals del PSC, ERC, C'S, PODEMOS i EN COMÚ-MOVEM CORNELLÀ-EN COMÚ GUANYEM han pactat i consensuat un paquet de mesures socials, fiscals i de mobilitat que es va posar en marxa amb l'inici de l'estat d'alarma per a afrontar els efectes de la Covid-19 a la localitat. Aquesta voluntat política d'ampliar els ajuts municipals per a frenar els efectes del coronavirus està contextualitzada per la pròrroga de l'estat d'alarma, l'inici del procés de desconfinament i el desconeixement de quan i com finalitzarà aquesta situació excepcional.

Amb l'objectiu principal de donar suport a les persones més afectades social i econòmicament per la crisi sanitària, les diferents forces polítiques han aprovat un Pla municipal per a garantir la protecció social de les persones dotat amb 2.777.500 euros. Una gran part del pressupost, 1 milió d'euros, es destinarà a un nou Fons Social Extraordinari a l'exercici 2021 per a poder fer front a les situacions de vulnerabilitat social i econòmica que es puguin generar.

La resta de la dotació econòmica s'ha dividit en dos blocs, 1.147.500 euros per a les persones més vulnerables i desfavorides que disposen de menys recursos per a fer front a la situació que estem patint, i 630.000 per a promocionar i ajudar el comerç de proximitat, un dels sectors més afectats per l'estat d'alarma, ja que la gran majoria ha hagut de parar la seva activitat econòmica.

Entre les mesures dirigides a les persones amb risc d'exclusió social, destaca el compromís d'impulsar nous Plans d'Ocupació Locals per als propers exercicis, davant l'augment de l'atur que s'està registrant. També s'ha previst el desenvolupament d'un Programa de suport digital als alumnes de Primària i Secundària que no disposen en el seu domicili dels dispositius o de les connexions necessàries per a poder seguir la seva formació. El projecte contempla l'oferta de places en els centres del Citilab i a les tres biblioteques municipals: Sant Ildefons, Central i Marta Mata.

Les mesures socials també tenen caràcter de suport tributari i econòmic, amb un Pla d'ajuts per al pagament de lloguers del parc d'habitatges, locals i oficines del Centre d'Empreses, gestionat o propietat de Procornellà.

La resta de la dotació econòmica està pensada per mantenir els projectes que es porten a terme des de l'inici de l'estat d'alarma, com ara el Pla d'Ajudes d'Emergència Social, que s'ha decidit prorrogar fins al 30 de setembre, la gestió de les ajudes alimentàries a les persones beneficiàries de les beques menjador i dels àpats a domicili de gent gran i persones depenents o el reforç dels recursos de la Botiga Solidària, que en els darrers mesos ha registrat un augment de les famílies usuàries, entre d'altres.

Pel que fa als recursos destinats a l'activitat econòmica de proximitat s'ha decidit crear un "bonus compra a casa" per incentivar el consum en el comerç de proximitat amb plantilles de fins a 10 treballadors i una plataforma ‘market-place' amb servei de logística per impulsar la compra on-line en el comerç local. A més, s'implementen accions per a mantenir els llocs de treballar que genera el comerç de proximitat i fomentar-ne la contractació amb la continuació dels programes "Quota 0" i "6+6".

Ampliació de les mesures fiscals municipals

A banda d'aquests projectes socials, l'acord recull mesures complementàries en matèria de fiscalitat municipal que afectaran el conjunt de taxes i preus públics dels serveis que s'han vist afectats pel coronavirus, com l'aturada del servei de les escoles bressol municipals, dels equipaments esportius o de l'Escola Municipal de Música Roser Cabanas. En aquests casos, els rebuts ja cobrats seran retornats o, en alguns casos, s'abonarà només la part proporcional del servei prestat quan aquest es reprengui. Pel que fa als tributs municipals, s'ha acordat modificar el calendari fiscal -cobrant l'IBI, per exemple, entre el 22 de juny i el 4 de novembre-, a més de determinar la suspensió d'ordenances i de desplegar ajudes de subvenció amb les corresponents instruccions dels òrgans pertinents.

Mecanismes per a garantir la distància social

Una altra de les conseqüències de la crisi del coronavirus és la necessitat de garantir la distància física de seguretat entre les persones, que s'ha establert en 2 metres, per a evitar el contagi del virus. Per aquesta raó, s'opta per reorganitzar la mobilitat en l'espai públic i així facilitar aquest distanciament, amb l'augment dels carrils bici amb una xarxa total pedalable de 21'3 km, l'ampliació de l'espai públic per a desenvolupar-hi activitats de lleure i d'esport, la reducció del temps d'espera dels semàfors per a evitar les aglomeracions de persones quan aquests es posen vermells, o la regulació de la circulació dels vianants per la vorera dreta.

Cornellà de Llobregat, 5 de juny de 2020
Ajuntament de Cornellà de Llobregat
Departament de Premsa i Comunicació
Tlf: 93.377.02.12 / Fax: 93.377.88.00