Cornellà reivindica un front comú per a lluitar contra la pobresa en la segona edició de la Setmana de la Dignitat

Cornellà reivindica un front comú per a lluitar contra la pobresa en la segona edició de la Setmana de la Dignitat

El periodista i escriptor Enric Juliana serà l'encarregat d'inaugurar la setmana reivindicativa que tindrà lloc del 9 al 15 de juny a la ciutat 

Entre les propostes programades destaca el Gran Recapte d'Aliments per a la Botiga Solidària, que té com a objectiu superar els 1.500 quilos assolits en la passada edició

Un any més, tots aquells que ho desitgin poden adherir-se al Manifest per la Dignitat a través de www.cornella.cat o en els punts de les activitats programades

Per segon any consecutiu, Cornellà impulsa la "Setmana de la Dignitat" per a mostrar la implicació ciutadana en la lluita contra la pobresa. Així, del 9 al 15 de juny, la ciutat ha organitzat un ampli programa d'actes divulgatius i reivindicatius amb l'objectiu de conscienciar la població de la necessitat de plantar cara a la situació de precarietat a la qual ens condueix la crisi actual.

L'acte inaugural de les jornades per la dignitat tindrà lloc el dia 10 de juny, al Citilab, amb la conferència "Francesc, el papa de la perifèria", a càrrec del periodista i escriptor Enric Juliana. A més, aquest mateix dia se celebrarà un cinefòrum amb el curtmetratge "A la meva pell", realitzat per alumnes de l'institut Esteve Terrades sobre els valors, la lluita contra la violència de gènere i les desigualtats. 
"La Setmana de la Dignitat" està impulsada per l'Ajuntament de Cornellà dins del marc de l'Acord Social contra la Crisi, que aplega una trentena d'entitats, institucions, grups polítics, agents socials i particulars del municipi. Entre les activitats programades, destaca el Gran Recapte d'Aliments per a la Botiga Solidària, que proporciona productes bàsics a famílies en situació de dificultat econòmica. Hi haurà prop de 50 punts de recollida, la majoria dels quals són establiments i comerços adherits a l'entitat "Cornellà Compra a Casa". També es podrà portar aliments a les escoles bressol municipals, a l'Escola Municipal de Música Roser Cabanas, a l'escola Dolors Almeda i als actes que es faran els dies 12 i 14 de juny a la plaça de Catalunya. 

L'objectiu d'enguany és superar els 1.500 quilos assolits en la passada edició, una xifra espectacular que dóna fe de la solidaritat, la implicació i la cooperació de la població cornellanenca. S'ha de remarcar que durant 2013 la Botiga Solidària va atendre 1.016 famílies, amb un total de 2.650 persones. Aquest projecte comunitari obre les portes dues tardes a la setmana i disposa d'uns 70 voluntaris que realitzen les tasques de recollida, emmagatzematge, organització de les cistelles i gestió del lliurament.
Com a acte central de la segona "Setmana de la Dignitat", destaca la festa lúdico-reivindicativa del dia 14 juny a la plaça de Catalunya. A la jornada hi participaran la Guàrdia Urbana, els Mossos d'Esquadra i diferents entitats que oferiran una gran varietat de propostes on confluiran la diversió i la conscienciació. Els plats forts seran els circuits d'educació vial, el camió de bombers, l'exhibició d'una unitat canina i la construcció d'"El Gran Puzle de Valors" que ha organitzat la ludoteca municipal El Dau.

Durant els set dies de la "Setmana de la Dignitat" es realitzaran a tota la ciutat activitats relacionades amb aquesta temàtica. Entre d'altres, hi haurà exposicions i tallers organitzats per escoles i instituts, activitats lúdiques com el trenet solidari a Can Mercader, jornades esportives i concerts, com ara el "Cant per la dignitat", organitzat per l'Escola Municipal de Música, o la marató de rock a la plaça de Mary Santpere.
Un any més, hi haurà diversos col•loquis sobre la dignitat, com el que farà la presidenta de la Federació Catalana de Voluntariat Social, Francina Alsina, al Centre Cultural Garcia-Nieto l'11 de juny. L'endemà, dia 12, tindrà lloc al Castell la presentació de l'"Informe d'Unicef Catalunya sobre Pobresa Infantil", que posa èmfasi en l'augment del risc d'exclusió que pateix aquest sector de la població davant la greu crisi actual. D'altra banda, aquest mateix dia Lancy Dodem presentarà a la biblioteca de Sant Ildefons el seu llibre "Mi viaje al norte: de Anantapur a Barcelona", on es narren en primera persona les anècdotes i vicissituds de l'apassionant viatge vital del primer nen apadrinat per la Fundació Vicenç Ferrer. 

"Piula per la Dignitat!"

Una novetat de l'edició d'enguany és la possibilitat de gravar un vídeo de 10 segons amb una reflexió, denuncia o desig per a construir un món més digne. Es pot fer l'enregistrament el dia 14, d'11 a 14 h, a la plaça de Catalunya, o bé directament amb el teu mòbil o canal YouTube afegint el hashtag #cornelladignitat. Les aportacions a aquesta idea denominada "Piula per la dignitat!" es compartiran a les xarxes socials i, a més, el Citilab editarà un vídeo conjunt.

Un any més, tots aquells que ho desitgin poden adherir-se al Manifest per la Dignitat a través del web municipal www.cornella.cat o en els llocs on es realitzaran les activitats. El Manifest posa en relleu, entre d'altres qüestions, "que l'actual crisi econòmica ha provocat l'empobriment de la població, impossibilitant la cobertura total de les necessitats bàsiques per a una part important de la ciutadania". Actualment, a l'estat espanyol, un de cada tres infants ja pateix risc de pobresa o d'exclusió social, i 686.600 llars no tenen cap tipus d'ingrés, segons l'Enquesta de Població Activa. 

El Manifest recull el següent plantejament: "Davant d'aquesta situació de precarietat, on valors fonamentals en la vida de les persones han deixat de ser considerats com a prioritaris, la societat s'ha d'implicar en defensar la dignitat de les persones, en combatre la pobresa i en promoure la solidaritat". Cornellà, una vegada més, torna a implicar-se. Perquè plegats podem canviar les coses.


 

Cornellà de Llobregat, 28 de maig de 2014

Ajuntament de Cornellà de Llobregat
Departament de Premsa i Comunicació
Tlf: 93.377.02.12 / Fax: 93.377.88.00

Tornar