Cornellà reclama a la Generalitat que liquidi els 9’4 milions d'euros de deute que manté amb l'Ajuntament

Cornellà reclama a la Generalitat que liquidi els 9’4 milions d'euros de deute que manté amb l'Ajuntament

L'Ajuntament demana que els pressupostos de la Generalitat per a 2016 incloguin el compliment dels pagaments convinguts i compromesos

El ple planteja que s’escolti els municipis a l’hora de confeccionar el pressupost per incorporar les inversions i necessitats del món local

El ple de l'Ajuntament de Cornellà ha aprovat una moció que reclama a la Generalitat que incorpori als pressupostos de 2016 el pagament del deute contret en nombrosos àmbits amb l’Ajuntament, i que ascendeix a 9.398.791,64 euros. La proposta, presentada pel PSC, ha rebut el suport de PP, ICV-EUiA, Ciutadans i Cornellà en Comú-Crida per Cornellà i l’abstenció d’ERC.

Es tracta de serveis i prestacions assumides i avançades per part de l’Ajuntament per tal d’assegurar la seva permanència, pal•liar demandes socials que, tot i ser competència de la Generalitat, no han estat liquidades amb l’excusa de manca de recursos econòmics. Abasten des de la liquidació del Pla Integral de Fontsanta (inclòs a la Llei de Barris del 2009), el finançament endarrerit i retallat de les Escoles Bressol, plans d’ocupació, o diverses partides de Serveis Socials.

A més d’incomplir aquests compromisos, el Govern no ha volgut reconèixer el deute dels serveis realitzats pels ajuntaments a l’empara de convenis o delegacions, posant en risc l’equilibri econòmic municipal. La Generalitat ha traslladat les seves dificultats financeres als ajuntaments, retallant o deixant de proporcionar els recursos imprescindibles per al seu funcionament i per a garantir la prestació de serveis socials bàsics.

També s’analitzarà la posada en marxa de mesures jurídiques per reclamar el cobrament d’aquest deute, i així donar resposta als requeriments en tots aquests àmbits de la ciutat de Cornellà. La quantitat de 9,4 milions d’euros equival a un 12% del pressupost municipal per a aquest any.

Més transparència i participació

La moció també demana que s'estableixi un calendari per liquidar el deute que la Generalitat manté amb l'Ajuntament, i exigeix que el Govern incorpori de manera immediata al Portal de Transparència un informe sobre el deute pendent amb els ens locals.

De la mateixa manera, el text insta la Generalitat a obrir un procés de consens i debat per confeccionar el pressupost de 2016, on es contemplin les demandes tant de Cornellà com del món local en general, per determinar la pluralitat d’inversions necessàries en els municipis, per recuperar la confiança institucional i el paper vertebrador social i territorial que hauria de tenir un Govern de la Generalitat massa limitat en els seus criteris economicistes i poc socials.

El text recorda que fa més de cinc anys que el deute de la Generalitat amb l’Ajuntament no ha disminuït; el ple ja va aprovar una moció de caire similar l’any 2013. I de forma progressiva i unilateral, l’administració autonòmica ha reduït les aportacions compromeses al finançament de les Escoles Bressol, per exemple, o a d’altres serveis complementaris que s’agrupen al voltant del manteniment de l’Estat del Benestar i de la cohesió social, com són els plans d’ocupació i els d’emergència social.

 

Cornellà de Llobregat, 29 de febrer de 2016

Ajuntament de Cornellà de Llobregat
Departament de Premsa i Comunicació
Tlf: 93.377.02.12 / Fax: 93.377.88.00