La Xarxa de Joves per a la Igualtat s'amplia a tots els instituts de Cornellà per fer front a la violència masclista

La Xarxa de Joves per a la Igualtat s'amplia a tots els instituts de Cornellà per fer front a la violència masclista

Cornellà és el municipi amb més joves adherits a la XAJI, al voltant de 100 nois i noies són Agents d'Igualtat per informar i actuar com enllaç informatiu amb el Centre de la Dona.

En el que portem d'any s'han atès, des del Centre d'Informació i Recursos per a les Dones, 118 dones de diferents barris de la ciutat.

21.11.2018

Cornellà se suma, un any més, a la commemoració del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, que se celebra el 25 de novembre, per sensibilitzar la ciutadania sobre el maltractament de gènere, una xacra contra la qual l'Ajuntament de Cornellà porta més de vint anys treballant amb la col•laboració de diferents col•lectius i el Consell Municipal de la Dona.

Al llarg d'aquest any, el Centre d'Informació i Recursos per a les Dones de Cornellà (CIRD) ha atès 118 dones de diferents barris de la ciutat per temes de violència masclista, i ha dut a terme el seguiment de 47 casos d'anys anteriors. Una comissió específica realitza el seguiment d'aquests casos per preveure les situacions de més risc. En aquest sentit, una de les mesures que s'han posat en marxa darrerament ha estat la creació d'un grup de diagnòstic per a dones en situació de violència masclista amb l'objectiu d'oferir atenció psicològica i emocional immediata, en aquesta etapa inicial.

També, s'han ampliat les hores d'atenció a dones en situació de violència masclista, tant en l'àmbit social com en l'àmbit jurídic, per donar resposta immediata i urgent a les necessitats de les dones i dels seus fills i filles a càrrec. Finalment, s'han posat en marxa quatre projectes sociolaborals amb l'objectiu d'acompanyar les dones en els itineraris formatius i en la recerca activa de feina

A més d'aquestes intervencions, des del CIRD s'han coordinat activitats de prevenció envers aquesta violència amb els més joves, realitzant tallers als instituts de la ciutat per formar persones que siguin capaces de promoure la igualtat de gènere i detectar episodis de violència en el seu propi entorn educatiu. Durant el passat mes d'octubre 700 joves van realitzar sessions de sensibilització sobre violència masclista.

Creix la implicació dels joves en matèria d'igualtat
Actualment tots els centres d'educació secundària del municipi participen a la Xarxa Activa de Joventut per a la Igualtat de Cornellà (XAJI), una iniciativa conjunta amb la plataforma contra les violències de gènere i les entitats que formen part del programa Trenquem el Silenci. Cornellà és el municipi amb més joves adherits a la Xarxa, al voltant de 100 nois i noies són Agents d'Igualtat per informar i actuar com enllaç informatiu amb el Centre de la Dona.

El juny de 2015 va néixer la XAJI a Cornellà com a prova pilot a l'Institut Esteve Terradas amb 20 joves de primer d'ESO, i posteriorment s'ha anat ampliant fins a tenir representants als sis instituts de la ciutat. La XAJI parla el llenguatge dels joves i pretén ser un referent entre els nois i noies de la ciutat per tal de poder donar-los el recolzament necessari en cas de conèixer o estar vivint situacions de violència.

Totes aquestes iniciatives es contemplen en el III Pla Transversal de Polítiques d'Igualtat per al període 2016-2020, un full de ruta creat des del consens i que inclou entre els seus objectius prioritaris la lluita contra la violència masclista, així com reforçar la prevenció, l'educació i la sensibilització sobre les relacions afectives i sobre qualsevol manifestació de violència envers les dones.

Amb aquesta voluntat, l'Ajuntament, des del CIRD i amb la col·laboració d'entitats com el Consell de la Dona o la Plataforma Ciutadana contra la Violència Masclista, duen a terme aquest mes diverses activitats de sensibilització dirigides a tota la ciutadania i que tenen com a acte central la lectura del manifest de condemna contra la violència de gènere el divendres, 23 de novembre, a partir de les 17.30h, a la plaça de l'Església.

 

DIVENDRES 23 DE NOVEMBRE

IV JORNADA D'APROXIMACIÓ A LA VIOLÈNCIA MASCLISTA, LA MÉS AMAGADA.
Hora: 9-14 h. Citilab
Organitza: ASSIR BLLC.

ACTE INSTITUCIONAL COMMEMORATIU I LECTURA DEL MANIFEST
Hora: 17.30 h. Plaça de l'Església
Lectura a càrrec de Gemma Coll, directora de l'institut Maria Aurèlia Capmany. Participació de la Xarxa Activa de Joventut per a la Igualtat de Cornellà de l'institut de Cornellà, alumnes de primària de l'escola Antoni Gaudí i la Plataforma Ciutadana contra la Violència Masclista.

DIUMENGE 25 DE NOVEMBRE

VI MARXA EL BAIX LLOBREGAT CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA
Hora: 10.30 h. Plaça de l'Església
Caminada conjunta dels municipis de la comarca.
Informació i inscripcions al CIRD: 93 474 28 41 ladona@aj-cornella.cat

DILLUNS 26 DE NOVEMBRE

TAULA RODONA: "Com protegir-nos de les altres cares de la violència masclista: la violència envers els fills i filles i la violència sexual".
Hora: 18.30 h. Castell.

Més informació: www.cornella.cat


 

Cornellà de Llobregat, 21 de novembre de 2018
Ajuntament de Cornellà de Llobregat
Departament de Premsa i Comunicació
Tlf: 93.377.02.12 / Fax: 93.377.88.00

Tornar