Els premis Ciutat de Cornellà 2019 subratllen el compromís del món educatiu amb la ciutat

Els premis Ciutat de Cornellà 2019 subratllen el compromís del món educatiu amb la ciutat

La convocatòria se celebra cada dos anys per premiar el paper de persones i entitats que mostren la part més solidària i compromesa del municipi 

Els premis d’Honor de l’onzena edició s’entreguen a l’activista en favor de les persones amb problemes de salut mental, Jaume Vidal, i de forma col·lectiva a tots els esplais de Cornellà

20.02.2019

La gala dels premis Ciutat de Cornellà tindrà lloc a l'Auditori de Cornellà el proper divendres, 22 de febrer, a les 20 hores. La cita se celebra cada dos anys i té per objectiu premiar de forma pública i solemne el paper que persones i entitats han jugat defensant la llibertat, la igualtat, la solidaritat i el civisme a la ciutat de Cornellà.

El món educatiu té un paper destacat en els guardonats de 2019, amb l'Escola Sant Ildefons (premi d'Humanitats), l'AMPA de l'Escola Virolai (premi d'Acció Cívica), el premi Especial al Museu de Matemàtiques de Catalunya, i el premi d'Honor, de forma col·lectiva, a tots els esplais de Cornellà, un moviment d'educació i lleure que compleix 50 anys aquest 2019.

També es reconeixerà a personalitats com l'autora Empar Fernández (Humanitats), Josep Lluís Galé, expresident del Club Natació Cornellà (Acció Cívica), i el pallasso Tortell Poltrona (premi Especial), que ha dirigit en dues etapes el Festival de Pallassos de Cornellà i va fundar Pallassos Sense Fronteres.

Jaume Vidal Forns, activista en favor de les persones amb problemes de salut mental, rebrà també un premi d'Honor, mentre que el premi d'Economia ha estat concedit al restaurant Plats i al comerciant Manuel Cruz.

Les candidatures, que han estat proposades per persones i entitats, han estat valorades posteriorment pel jurat, compost per representants de la ciutadania i dels diferents grups polítics municipals. Els premis Ciutat de Cornellà, compten amb cinc categories: Acció Cívica, Economia, Humanitats, premi Especial i premi d'Honor, i en cada categoria s'ha atorgat un reconeixement individual i un de col·lectiu.

Relació de premiats:

Premi Ciutat de Cornellà d'Humanitats:

Empar Fernández

Novel·lista, columnista de premsa i professora d'ensenyament secundari. Amb aquest premi es vol reconèixer, a més a més d'una trajectòria literària en la qual destaquen diferents guardons, el compromís de l'autora en la lluita per la igualtat de gènere, així com la seva implicació en la vida cultural i associativa de la nostra ciutat.

 

Escola Sant Ildefons

Al llarg del darrer mig segle, aquest centre ha estat un exemple de treball amb les famílies, d'innovació pedagògica i d'arrelament i compromís amb el barri de Sant Ildefons i amb tota la ciutat. Com a escola, ha mostrat sempre una forta inquietud social més enllà de l'àmbit lectiu, destacant la seva tasca en favor de la integració de l'alumnat nouvingut.

 

Premi Ciutat de Cornellà d'Acció Cívica:

Josep Lluís Galé I Mateo

Té una llarga i reconeguda trajectòria al món de l'esport, vinculada al Club Natació Cornellà i a la Federació Catalana de Natació. Destaca la seva contribució a l'associacionisme esportiu a Cornellà i al foment de la convivència i dels valors cívics mitjançant la pràctica de l'esport.

 

AMPA Escola Virolai

L'Escola Virolai és un centre municipal que atén alumnat amb necessitats educatives especials. L'AMPA del centre ha destacat per la seva tasca tenaç de sensibilització en favor de l'educació inclusiva i de la integració social dels infants i joves amb discapacitat, més enllà també de l'àmbit escolar.

 

Premi Ciutat de Cornellà d'Economia:

Manuel Cruz Salamanca

Propietari de la Botiga Cruz Iber&Co. A més a més de la seva trajectòria com a empresari, ha destacat per la seva tasca en crear una xarxa col·laborativa entre diversos establiments, i la participació al Quinto Tapa. El 2015 posa en marxa la Fira de productes Ibèrics IBER&COR. És també un empresari molt compromès amb les entitats i escoles del barri del Pedró i de tota la ciutat.

Restaurant Plats

A banda de ser un restaurant de rellevància i de reconegut prestigi, des del punt de vista de la innovació i de la qualitat, destaca per la seva col·laboració amb els centres educatius de la ciutat, mitjançant la realització de tallers per al seu alumnat, i per la participació del restaurant al Pla Educatiu d'Entorn i al programa Educar per Créixer.


Premi Especial Ciutat de Cornellà de Llobregat:

Jaume Mateu

Pioner en la renovació del clown, disciplina en la qual ha estat àmpliament guardonat. Destaca la seva lluita pels Drets Humans a nivell internacional. Fundador de l'ONG Pallassos sense Fronteres, organització que ja ha fet 25 anys i que ha portat a terme campanyes i actuacions en multitud de conflictes bèl·lics i camps de refugiats, donant suport emocional a la població afectada.

Museu de les Matemàtiques (MMACA)

Aquest museu contribueix de manera destacada a l'Educació a la nostra ciutat, mitjançant la innovació i la promoció de les matemàtiques i del coneixement científic. És tracta també d'un equipament amb projecció internacional, el qual, a banda de comptar amb una instal·lació fixa, organitza competicions matemàtiques, exposicions itinerants, tallers i activitats diverses, moltes d'elles en col·laboració amb d'altres entitats i col·lectius.

 

Premi d'Honor Ciutat de Cornellà:

Jaume Vidal Forns

Destaca per la seva trajectòria en defensa de l'atenció i de la inclusió de les persones amb malalties mentals, així com en la creació de recursos i xarxes de suport per a les seves famílies, com ara el Club Social Espai 3. Va participar activament en la creació de l'entitat que actualment presideix, l'Associació de Salut Mental del Baix Llobregat, la qual realitza una gran tasca de sensibilització a la nostra ciutat per fer visible i integrar el col·lectiu de persones amb problemes de salut mental.

 

Els Esplais de Cornellà

Es tracta d'un reconeixement conjunt a la trajectòria del moviment de l'esplai a la nostra ciutat. Aquest 2019 es commemoren els 50 anys d'educació en el lleure a Cornellà, i cal destacar la gran aportació que aquestes entitats han fet al desenvolupament personal dels infants i del jovent, així com la seva contribució a la millora social dels nostres barris.  


 

Cornellà de Llobregat, 20 de febrer de 2019
Ajuntament de Cornellà de Llobregat
Departament de Premsa i Comunicació
Tlf: 93.377.02.12 / Fax: 93.377.88.00