Cornellà demana al Govern Central una reforma de la llei hipotecària per protegir les famílies insolvents   

Cornellà demana al Govern Central una reforma de la llei hipotecària per protegir les famílies insolvents   

- Els grups municipals de Cornellà aproven per unanimitat una declaració pública per a què l’entrega d’una vivenda al banc sigui suficient per cancel·lar la hipoteca

- Els signants insten a què els pisos buits que acumulen les entitats financeres siguin posats a disposició de les famílies desnonades en règim de lloguer social, sense superar el 30% de la renda familiar disponible

Els grups municipals de Cornellà han aprovat per unanimitat una declaració pública en què demanen al Govern Central una reforma de la regulació hipotecària, per tal de protegir les famílies que s’enfronten a la pèrdua del seu habitatge. Proposen crear la figura de la dació en pagament, de manera que en els casos de la residència habitual, l’entrega de la vivenda saldaria la hipoteca, com en altres països de la Unió Europea o als Estats Units.     

Els signants consideren anòmala i injusta la situació actual que permet a les entitats financeres adjudicar-se les vivendes pel 50% del valor de taxació, a més de reclamar als afectats el pagament del deute restant, els interessos i les costes judicials.

A més, mitjançant aquesta declaració conjunta sol·liciten aprovar una moratòria o noves mesures per paralitzar els desnonaments de les famílies en situació d’insolvència sobrevinguda i involuntària. En el cas dels milers de desnonaments ja produïts, exigeixen que s’aprovin amb caràcter d’urgència iniciatives per a què tots els pisos buits que acumulen les entitats financeres com a conseqüència d’aquests embargaments siguin posats a disposició de les famílies desnonades. S’oferirien en règim de lloguer social i no superarien mai el 30% de la renda familiar disponible.

La declaració conjunta recull que a un Estat social i democràtic de dret “és inadmissible que totes les conseqüències de la crisi recaiguin sobre la part més vulnerable del contracte hipotecari; i en canvi, les entitats financeres, en bona part responsables de l’actual crisi, rebin ajudes milionàries que surten dels impostos, sense haver d’assumir cap responsabilitat, al mateix temps que continuen generant milers de milions de beneficis actuals”.

Els grups polítics municipals entenen que la regulació hipotecària és una competència estatal però insisteixen que els ajuntaments són el primer recurs de les persones en situació límit en cerca d’ajuda. Consideren que la normativa actual “vulnera els drets fonamentals dels ciutadans de Cornellà”. Amb l’objectiu de mantenir el pes de les polítiques socials, l'Ajuntament va crear fa dos anys un fons de contingència social de 700.000€ per poder abordar les dificultats de la crisi econòmica. El fons, com a mesura de contenció, es creà retenint un 1,7% de la despesa corrent prevista i el 3% de les inversions.

Cornellà de Llobregat, 24 de març de 2011

 

Ajuntament de Cornellà de Llobregat
Departament de Premsa i Comunicació
Tlf: 93.377.02.12 / Fax: 93.377.88.00