Jornada de portes obertes a la nova Escola Municipal de Música

18 de març de 2022
  • Dissabte 19 de març, entre les 11 i les 14h, es faran activitats culturals vinculades a la música i adreçades a tota la ciutadania
  • La nova seu té una superfície útil de 1.434 metres quadrats distribuïts en dues plantes i un total de 30 aules

 

L’Escola Municipal de Música Roser Cabanas va ser traslladada a finals de gener a un dels edificis del recinte industrial de Can Bagaria, a la carretera d’Esplugues, 173. El nou edifici suposa un salt qualitatiu per a l’escola de música, ja que disposa d’espais més amples i moderns, a més de tenir un total de 30 aules, 8 més que en comparació amb l’anterior edifici, i amb 1.434 m2 distribuïts en dues plantes.

Aquesta nova escola disposa de biblioteca i d‘aula d’informàtica, a més d’altres serveis que milloren el servei de formació musical a la ciutat. Ofereix classes de llenguatge musical, per a infants, joves i adults; i classes d’instrument musical: violí, viola, violoncel, flauta travessera, saxofon, piano, guitarra clàssica, guitarra elèctrica, oboè, cant, clarinet i bateria.

Per obrir les seves dependències al conjunt de la ciutadania i mostrar totes les activitats formatives que s’ofereixen, el dissabte 19 de març, entre les 11 i les 14h, es farà una jornada de portes obertes on tindran lloc activitats musicals on participaran tant alumnes de l’escola com els professors, així com visites guiades per veure les instal·lacions.

Activitats a la plaça del davant de l'Escola

CONCERTS DE COMBOS. En dos escenaris, amb els combos d’alumnes de l’escola. D’11.00 a 14.00 hores
TALLER “RODA DE PERCUSSIÓ”. Obert a alumnes de l’escola i a d’altres infants. D’11.00 a 12.00 hores
CONCERT DE PIANO. A càrrec de professors de l'escola. D’11.30 a 12.30 h / De 12.30 a 13.30 hores
VISITA ESCOLA DE MÚSICA. La visita es farà en grups. D’11.00 a 14.00 hores

 

L’Ajuntament de Cornellà va posar en marxa el  24 de gener, la nova seu de l’Escola Municipal de Música Roser Cabanas, ubicada a un dels edificis del recinte industrial de Can Bagaria, a la carretera d’Esplugues. La nova construcció manté a l’exterior tots els elements arquitectònics i distintius del modernisme de principis del segle XX.

A l’interior, s’ha concebut un espai ampli, amb llum natural, modern i molt funcional. La nova seu compta amb una superfície útil de 1.434 m2 distribuïts en dues plantes. La planta baixa ocupa 781 m2 i la planta primera 653 m2. Les obres han tingut un pressupost de 3,8 milions d’euros, finançats per l’AMB a més dels 7,2 milions d’euros aportats per l’ajutament en l’adquisició de tot el recinte de Can Bagaria.

 

30 aules totalment insonoritzades

A la planta baixa, trobem el vestíbul i les aules d’estudi dels grups petits i dels aprenentatges d’instrument personalitzat, tant de vent com de corda i percussió, que estan degudament condicionades i aïllades acústicament.

A la planta primera, estan les aules de llenguatge musical, les aules de piano i els patis interiors. Aquests darrers disposen de tota l’alçada per poder veure la secció original de l’edifici amb les seves estructures de fusta.

En total, s’han creat 30 aules de música (8 més que actualment) i l’edifici també compta amb biblioteca, aula d’informàtica i altres serveis com ara consergeria, sales de magatzem, etc. Així mateix, donada l’àmplia zona exterior al voltant de l’escola (en l’actualitat s’està acabant de reformar), es preveu el seu condicionament per poder-hi fer activitats exteriors.

 

Objectiu: potenciar l’educació musical

L’objectiu de l’Ajuntament ha estat crear un espai singular i adequat a les necessitats d’un centre d’aquestes característiques, modern i pràctic, amb la finalitat de potenciar l’educació musical a la ciutat en totes les franges d’edat.

Aquest nou espai permetrà donar un nou impuls a l’Escola de Música i millorar amb l’ideal d’excel·lència en l’ensenyament, la divulgació permanent de la cultura musical,  la projecció del treball de l’escola a l’exterior i  la creació de coneixement. Així mateix, es desenvoluparan activitats obertes a tota la ciutadania lúdiques i formatives per promoure la cultura musical i apropar-la a tots els segments de la població sense necessitat de coneixements previs.

 L’escola de música comença el seu camí l’any 1984 en unes dependències situades dins del parc de Can Mercader, aleshores els alumnes foren els cantaires de la coral Els Flautins. 

Posteriorment, es traslladaria al carrer Rubió i Ors, a l’antiga masia de Can Gaya, fins a l’any 1995, moment que culminaria amb el seu trasllat a l’edifici ubicat en el Centre Cultural Joan N. García-Nieto, on es va consolidar com a equipament de referència a la ciutat per a la formació musical i la promoció de la cultura. La fundadora i primera directora de l’escola va ser Roser Cabanas Antich (1939-2011), educadora de qui ara porta el nom.

Can Bagaria és una antiga fàbrica de teixits de llana i cotó, obra de l'arquitecte modernista Modest Feu i que data de principis dels anys 20. Va estar activa com a recinte de producció fins a 1972, mantenint des de llavors petits tallers de manufactura diversa fins a deixar recentment de mostrar cap activitat industrial.