Tinença d'animals de companyia

Cens de les mascotes i altres serveis per als animals de companyia

 

20180616_trobada animalista-16234.jpgCens d’animals domèstics de companyia

Els animals domèstics de companyia (gossos, gats i fures) han d'estar inscrits en el cens municipal d’animals de companyia de l’Ajuntament on resideixen, segons el decret 328/1998 sobre cens i identificació de la Generalitat de Catalunya.

Aquesta obligació està contemplada a l'Ordenança General de Convivència Ciutadana de Cornellà de Llobregat: qualsevol persona, major d'edat i que sigui propietària d'un animal domèstic, té l'obligació de censar-lo dins un termini de tres mesos, comptat a partir de la data de naixement, o de 30 dies, en cas d'adquisició de l'animal o de canvi de residència.

L'ordenança vigent també prescriu que els animals han de portar xip i estar registrats genèticament. Conèixer el nombre d'animals de companyia que hi ha al municipi permet planificar les accions municipals adients en aquest àmbit i, en cas de pèrdua, el fet que l’animal estigui censat en facilita la recuperació.

 

iconfinder-tick_green_1398912.png En primer lloc, abans de la inscripció en el cens municipal, un professional veterinari col·legiat ha d'haver identificat l'animal amb un microxip. També lliurarà al propietari la cartilla sanitària.

iconfinder-tick_green_1398912.png El propietari/ària ha de realitzar el tràmit d’alta d’animals domèstics de companyia (i també la baixa en cas de defunció o canvi de propietari i/o municipi) a l'Oficina de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona [podeu demanar cita prèvia aquí]. Un cop donat d'alta, les dades seran transferides al departament de Salut Pública de l'Ajuntament de Cornellà, que inclourà l'animal al Registre Censal Municipal.

iconfinder-tick_green_1398912.png Posteriorment, s'ha d'adreçar de nou al veterinari perquè realitzi a la mascota la prova que permet incloure la seva empremta genètica al Registre, i li entregarà una placa amb un QR identificador de l'animal. Més informació sobre el registre d'ADN i les clíniques associades.

 

identificacio-adn.pngL'1 de desembre de 2021 l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat ha iniciat una campanya informativa sobre la implantació de l'ADN caní. El consistori ha començat enviant als propietaris de gossos que ja estessin correctament censats al registre abans de la data indicada una carta informativa, que inclou un val per poder fer la prova d'ADN de manera gratuïta fins al 31 de març de 2022.

Els propietaris de gossos inscrits posteriorment a l'1 de desembre de 2021 s'han de fer càrrec de les despeses de la prova.  Més informació.

 


Llicència de tinença de gossos potencialment perillosos

En cas de gossos de determinades races, de forma simultània a la inscripció censal, s'ha de fer la sol·licitud de la llicència administrativa per a la tinença i conducció de gossos potencialment perillosos. La tinença responsable de gossos d'aquestes característiques es fomenta per protegir la seguretat dels ciutadans i les ciutadanes i la d'altres animals, d'acord amb les ordenances municipals, en especial quan es condueixen per llocs o espais públics.

 

iconfinder-tick_green_1398912.png El tràmit per sol·licitar la llicència per a la tinença i conducció de gossos potencialment perillosos es realitza a través de l'Oficina d'’Atenció Ciutadana. Si teniu certificat digital també ho podeu fer a través de la web de Tràmits.

 

Enllaços d’interès:

iconfinder www.png Informació de la Diputació de Barcelona sobre animals de companyia

iconfinder www.png Informació de la Generalitat de Catalunya sobre gossos potencialment perillosos

 


ampolla-gossos.jpgCivisme i animals de companyia

Suma't a la campanya per una ciutat més cívica respectant les ordenances i normes de convivència. Si ets responsable del teu gos millores el seu benestar i contribueixes a fer un bon ús de l'espai públic. Així mateix, un comportament adequat a aquestes normes farà més fàcil donar una bona imatge de les mascotes entre la resta de la ciutadania.

iconfinder-tick_green_1398912.png Recull sempre les deposicions del teu gos a qualsevol lloc de la via pública, fins i tot als pipicans

iconfinder-tick_green_1398912.png Consulta quins pipicans tens més a prop i fes-ne un ús adequat

iconfinder-tick_green_1398912.png Porta amb tu una ampolleta d'aigua per netejar els pixums de la teva mascota, per evitar brutícia i males olors al carrer

iconfinder-tick_green_1398912.png No el rentis al carrer ni a les fonts públiques. Utilitza les fonts habilitades per a ells perquè beguin aigua

 

'Sumes o restes? per tenir cura del teu gos

 


Pipicans i correcans

mapa-pipicans-correcans-cornella-2021.png

Un pipicà és una zona barrada i habilitada, amb sòl de terra, on es permet deixar anar als gossos, sota la supervisió constant dels seus amos, perquè facin les seves necessitats fisiològiques sense problemes d'escapar-se o d'accidents. És obligatori recollir els excrements i dipositar-los en les papereres instal·lades a aquest efecte.

Cornellà disposa de fins a quinze pipicans distribuïts per tots els barris de Cornellà.

Per a l'esbarjo dels gossos, també hi ha quatre correcans destinats a què les mascotes puguin correr lliurement i fer exercici. Aquests quatre espais sumen més de 5.600 m2 i es troben al costat del parc de Can Corts, al carrer del Rugby, al costat de l'accés nord de Can Mercader, i entre l'avinguda dels Alps i l'aparcament de l'antic camp de la Via Fèrria. Els dos darrers tenen espais delimitats per a separar gossos de raça gran i de raça petita.